Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Reformas paredz arī dažādu darba slodzi izglītības darbiniekiem

© F64

Pedagogu atalgojuma reforma dažādu izglītības sektora darbiniekiem paredz noteikt atšķirīgu darba slodzi.

Kā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais noteikumu projekts, vispārizglītojošo skolu skolotāju darba slodze nedēļā būtu 30 astronomiskās stundas, savukārt profesionālās ievirzes sporta izglītības pedagogiem, profesionālās ievirzes izglītības mūzikā, mākslā un dejā skolotājiem, izņemot Kultūras ministrijas padotības profesionālās izglītības iestādes, darba slodze nedēļā varētu būt 30 astronomiskās stundas. Profesionālās ievirzes sporta izglītības pedagogu, profesionālās ievirzes izglītības mūzikā, mākslā un dejā skolotāju slodzē paredzētas 28 mācību stundu un nodarbību vadīšanai.

30 stundu darba nedēļa tiek paredzēta arī interešu izglītības skolotājiem, kā arī pagarinātās dienas grupas skolotājiem, izglītības psihologam, sociālajam pedagogam, skolotājam logopēdam, sociālajam pedagogam, pedagoga palīgam, kā arī izglītības iestādes koncertmeistaram.

Mazāka slodze paredzēta skolotājam baleta māksliniekam horeogrāfijas profesionālajā izglītības iestādē - šī skolotāja darba slodze nedēļā paredzēta 23 stundu apmērā.

Pirmsskolas pedagogu darba slodzi nedēļā veidotu 40 stundas, no kurām 36 būtu veltītas mācību stundu, nodarbību vadīšanai.

40 stundu darba nedēļa tiktu noteikta arī izglītības iestādes vadītājam, viņa vietniekam, struktūrvienības vadītājam, izglītības metodiķim, pirmsskolas izglītības metodiķim, sporta organizatoram izglītības iestādē, surdopedagogam speciālās izglītības iestādes dzirdes kabinetā, tiflopedagogam speciālās izglītības iestādes redzes kabinetā, arodmācības (amatmācības) skolotājam, internāta skolotājam vispārējās un speciālās izglītības iestādē, skolotājam izglītības iestādes dienesta viesnīcā, izglītības iestādes bibliotekāram, skolotājam mentoram, izglītības iestādes muzeju pedagogam, pedagogam karjeras konsultantam.

Kā ziņots, pirmdien koalīcija piekrita izskatīšanai valdībā virzīt pedagogu atalgojuma reformu. Ministru kabinetā to plānots darīt 5.jūlijā, dienu pirms tam to apspriežot Ministru kabineta komitejā. Plānots, ka reforma stāsies spēkā šī gada 1.septembrī.

Pēc sarunām ar Finanšu ministriju, kā arī pašvaldībām par reformai nepieciešamajiem papildu līdzekļiem un finansiālo slogu, ko reforma varētu radīt pašvaldībām, izskatīta iespēja pirmsskolas pedagogiem atalgojumu līdz paredzētajiem 680 eiro par vienu likmi kāpināt divu gadu laikā.

Tas nozīmētu, ka pirmajā reizē pirmsskolas pedagogiem likme kāptu līdz 620 eiro - tas notiktu jau no šī gada 1.septembra. Savukārt noteikto likmes apmēru 680 eiro vērtībā plānots sasniegt pēc gada - 2017.gada 1.septembrī.