Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pusaudzes veido karjeru internetā

© Ekrānšāviņš

«Latvijā tas ir populāri. Daudzi jaunieši veido Youtube vlogus,» Neatkarīgajai stāsta Elizabete, kas kopā ar māsu Viktoriju uztur video blogu jeb vlogu Elis un Vika.

Latvijā tādi kļūst arvien populārāki, kur jaunas meitenes stāsta par savām ikdienas aktivitātēm, rāda dažādus jokus vai māca taisīt ēst, krāsoties. Šiem video sekotāju skaits var sasniegt tūkstošus, bet skatījumi - desmitiem tūkstošu. Dažas jaunietes jau agrā vecumā video karjeru beidz, jo nogurst no uzmanības.

Viens no populārākajiem Latvijā ir 15 gadus vecās Evelīnas Youtube kanāls, kuram ir gandrīz 40 tūkstoši sekotāju. Meitene jūlija sākumā izpelnījās arī mediju uzmanību pēc tam, kad publicēja video ar atklāsmēm par to, cik grūta ir dzīve tad, ja esi populārs. «Agrāk varēju aiziet uz Alfu trenuškās, kaut kā sataisītiem matiem un pilnībā bez meikapa. Tas likās normāli. Varēju stundām ilgi staigāt, ākstīties, skraidīt pa Alfu, puķēs kāpt,» video teica Evelīna. Tagad meitenei publiskās vietās ir grūti, jo vienmēr kāds prasa uzņemt pašiņu vai uzdod jautājumus. Video izpelnījās negatīvu kritiku no fanu puses un jau nākamajā dienā tika dzēsts. Meitene citā video publiski atvainojās un teica, ka «vienkārši uz emocijām izveidoja to video». Meitenes karjera turpinās.

Ne visi spēj izturēt spriedzi, kas nāk ar popularitāti. Studentes Sendijas 12 gadus vecā māsa Youtube karjeru beidza pagājušajā gadā. «Viņai nebija vairs prieka no tā, tas bija kā pienākums. Ja gribi, lai tev seko, ir bieži jātaisa tie video un jābūt interesantam. Tas aizņem laiku, tādējādi pārvēršoties par ko obligātu,» skaidro meitenes māsa. Studente arī pastāstīja, ka skolā bērni ne vienmēr pozitīvi vērtēja māsas video karjeru, bija arī negatīvi komentāri. «Jābūt gana labās domās par sevi, lai varētu uzdrošināties stāties kameras priekšā un publicēt. Man liekas, ka tiem bērniem, kas šo dara, ir psiholoģiski ļoti grūti,» teica S. Siliņa.

Viktorija (12) un Elizabete (14) ir māsas, kas pirms aptuveni gada sāka veidot video par visdažādākajām tēmām. Viņu kanālam Elis un Vika šobrīd ir vairāk nekā 800 sekotāju. «Tas bija pavisam vienkārši. Es autobusā par to ieminējos, un Elizabete piekrita,» par to, kā meitenes nolēma sākt filmēt, stāsta Viktorija. Tā nebija neordināra ideja, jo daudz citu līdzīga vecuma jauniešu dara ko līdzīgu. «Par mūsu video var pasmieties, bet ir arī daži video, no kuriem var iemācīties pagatavot ēst vai izveidot istabas dekorācijas,» skaidro Elizabete. Māsa Viktorija uzskata, ka no Elis un Vika citiem profesionālu piemēru ņemt nevajadzētu: «Video ir, lai mums pašām un arī citiem būtu jautri.»

«Liekas, ka mums nav īpaši daudz fanu, bet reizēm zem video tiek atstāti uzmundrinoši un jauki komentāri,» priecājas vecākā māsa. Vienīgais, no kā izvairās meitenes, ir dzīvesvietas adreses atklāšana. «Man bail, ka tad mūs varētu apzagt,» skaidro jaunākā māsa. Lai arī meitenes vēl ir pavisam jaunas, abas gribētu strādāt radošajā sfērā - Viktorijai ir sapnis kļūt par fotogrāfi vai mākslinieci, bet Elizabete apsver domu kļūt par aktrisi vai ziņu producenti. Iespējams, video izmantotās iemaņas noderēs.

Valsts policija atgādina, ka, veidojot video blogus, jābūt piesardzīgiem un nedrīkst sniegt personisku informāciju. «Aicinām nekādā gadījumā neatklāt savus personas datus, dzīvesvietas adresi, paroles un citu personīgu informāciju, ko iespējamie ļaundari varētu izmantot,» ziņo Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ilze Jurēvica. Tiek atgādināts arī vecākiem sekot līdzi savu bērnu aktivitātēm internetā. «Vajadzētu sekot līdzi arī video skatītāju aktivitātēm. Ja manāt, ka aizdomīgas personas izrāda pastiprinātu interesi, aicinām ziņot policijai,» saka policijas pārstāve.