Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Arestēti e-bibliotēkas serveri [papildināta]

Ekonomikas policija pieņēmusi lēmumu arestēt interneta portāla e-biblioteka.lv serverus, tādējādi apstādinot tās darbu.

Bibliotēkas pārstāvji ir neizpratnē, kāpēc, pamatojoties uz atsevišķu grāmatizdevēju aizdomām par autortiesību pārkāpumiem, bija jāliedz iespēja piekļūt visiem e-bibliotēkas resursiem. Izdevēji ir vērsušies policijā, pamatojoties uz autoru interešu aizstāvību, taču e-bibliotēkai šobrīd nav zināms neviens autors, kurš tieši būtu izteicis pretenzijas pret savu darbu izvietošanu e-bibliotēkā un iespēju saņemt publiskā patapinājuma atlīdzību. Visas grāmatizdevēju prasības, kuras tika iesniegtas e-bibliotēkai, ir izpildītas uzreiz pēc to saņemšanas.

"Īpaši absurdi ir tas, ka esošais EP izmeklētājas O. Brinkmanes, bez izmeklēšanas tiesneša piekrišanas pieņemtais lēmums, liedz pieeju bibliotēkai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuriem tā primāri ir veidota un kuriem nav nekāda sakara ar minēto izdevēju prasību," uzskata biedrības „Ideju forums” valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags.

E-Bibliotēka ir digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas Invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, cenšoties ierobežot informācijas pieejamību invalīdiem.

Biedrības „Ideju forums” serveri arestēti 18.martā, pamatojoties uz nepatiesiem faktiem un atsevišķu grāmatizdevēju aizdomām par autortiesību pārkāpumiem.

Biedrības „Ideju forums”, kas ir e-bibliotēkas veidotāji, valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags norāda, ka e-bibliotēka darbojas saskaņā ar visiem Latvijas Republikā spēkā esošiem likumiem, tai skaitā Autortiesību likumu un Bibliotēku likumu. Viņš uzskata, ka kļūdaina likumu tulkošana, kriminālprocesa uzsākšana un serveru arests liecina vienīgi par to, ka tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas no dažu indivīdu puses, kas, iespējams, cenšas sasniegt sev personiskus mērķus, un tādejādi netieši diskriminē cilvēku ar īpašām vajadzībām tiesības.

Sašutumu par šo situāciju atklātā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) pauduši arī Latvijas Neredzīgo biedrības, Liepājas Neredzīgo biedrības un invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītāji.

Viņi uzsver, ka "Latvijas varas iestādes cenšas ierobežot vienīgās digitālās bibliotēkas, kas veidota speciāli cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, darbību".

Cilvēkus ar īpašām vajadzībām pārstāvošās organizācijas uzsver, ka šādā veidā "Ideju Foruma bibliotēka", kas vienīgā no privātajām struktūrām un pirmā cenšas īstenot ANO Konvencijas noteikto, lai atvieglotu cilvēku ar invaliditāti piekļūšanu informācijai, nevis tiek atbalstīta no valsts puses, bet gluži pretēji - tās darbība tiek traucēta un apdraudēta.

Pēc organizāciju teiktā, "Ideju Foruma Bibliotēka" jau vairāk nekā trīs gadus bez valsts atbalsta ir strādājusi, lai atvieglotu un nodrošinātu informācijas pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šajā pirmajā digitālajā bibliotēkā viss saturs pieejams speciālā formātā, kas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nodrošina piekļuvi tai kultūrvēsturiskajai un aktuālajai informācijai, kurai valsts nav spējusi nodrošināt piekļuvi līdz šim.