Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Plūdi Jelgavā - skats no augšas

© Viesturs Koziols

Pašlaik Jelgavā ir applūdušas vairākas mājas un ūdens līmenis turpina celties. Ir slēgtas vairākas ielas. No krastiem izgājusi arī Svēte, liedzot iespēju piekļūt pie mājām. Patlaban applūdusi ceturtā daļa Jelgavas pilsētas teritorijas.

Uzņēmējs Viesturs Koziols šodien plūdu skarto Jelgavas apkārtni fotografējis no helikoptera. Vairākas ēkas patlaban atrodas kā uz salas, jo tās appludinājusi Svēte un Lielupe.

"Smagi, kaut ko tādu es nekad vēl nebiju redzēji," nra.lv norādīja uzņēmējs.

Jelgavā netālu no Uzvaras parka nakts laikā applūdušas garāžas un automašīna, kas novietota tuvu Lielupei, atrodas ūdenī. Plūdu apdraudētajās vietās dzīvojošie cenšas vērtīgākās lietas pārvietot uz drošākām teritorijām. Netālu no Jelgavas pils novērojams ļoti daudz cilvēku, kas ieradušies apskatīt no krastiem izgājušo Lielupi. Cilvēki fotografējas pie Lielupes un pastaigājas pa sausajām vietām. Tāpat bariņš jauniešu nolēmuši izklaidēties, ar piepūšamu gumijas laivu peldot pa applūdušajām teritorijām.

Pašlaik plūdu dēļ Lielupē ir applūdusi ceturtā daļa jeb 25% Jelgavas pilsētas teritorijas, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas domē.

Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūrā "Pilsētsaimniecība" informē, ka ūdens līmenis turpina celties un uz plkst.14.30 ir sasniedzis 3,11 metru atzīmi, kas tiek uzskatīts par III pakāpes riska plūdiem Jelgavā (no 3,10 metriem), un šāda situācija, pēc statistikas datiem, atkārtojas reizi 10 gados vai retāk. Svētes upes līmenis Ūziņos ir sasniedzis 2,97 metru atzīmi.

Šodien plkst.12 ūdens līmenis bija sasniedzis 3,09 metrus.

Kā pastāstīja Jelgavas pilsētas pašvaldības preses sekretāre Egita Veinberga, nepieciešamības gadījumā ārkārtas situāciju pašvaldība nevar izsludināt, bet var aicināt to darīt Ministru prezidentu. Tomēr, lai to darītu, ūdens līmenim pilsētā būtu jāsasniedz vismaz 4,30 metru atzīme.

Kā aģentūra LETA jau ziņoja, no rīta notikušajā Civilās aizsardzības apvienotās komisijas ārkārtas sēdē, kurā tika apspriesta plūdu situācija Jelgavas pilsētā, Jelgavas novadā un Ozolnieku novadā, speciālisti vienojušies, ka situācija tiek vērtēta kā nopietna.

Komisijas sēdē tika nolemts brīdināt pilsētas skolas, bērnudārzus, sociālās aprūpes centru, cietumu par iespējamiem plūdu draudiem.

Īpaši situācija tiks kontrolēta Jelgavas Valsts ģimnāzijas apkaimē. Operatīvo dienestu pārstāvji brīdinās arī iedzīvotājus, kas dzīvo 1., 2., 3., 4., 5.līnijā.

Pašvaldības un glābšanas dienesti aicina iedzīvotājus būs uzmanīgiem, nekāpt uz ledus un īpaši rūpīgi sekot līdzi bērnu gaitām, jo ir novēroti gadījumi, kad bērni kāpj uz ledus gabaliem, kas ir ļoti bīstami.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti būt uzmanīgiem un informēt operatīvos dienestus, ja ir zināms, ka vasarnīcu vai privātmāju rajonos, kaimiņos kāds varētu būt palicis bez sakariem un kādam ir vajadzīga palīdzība.

Iedzīvotājiem par draudu situāciju jāziņo glābšanas dienestam 112 vai pašvaldības policijai pa tālruni 63028550. Ja nav iespēja sazināties citādi, jāizkar gaiša auduma karogs.

Civilās Aizsardzības komisija, izvērtējot situāciju, secinājusi, ka Lielupē būtu nepieciešams spridzināt ledu, taču spridzināšana jāveic pie upes ietekas jūrā, lai atbrīvotu ceļu ledum.

Ledus spridzināšana augštecē varētu izraisīt neprognozējamas sekas.