Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Algu apcirpšana skar arī mācītājus

bībele © skanpix

Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, algas samazinājums skāris arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) mācītājus, kuru atalgojumam budžets kopumā samazināts par 15%.

Tas gan nenozīmē, ka visiem mācītājiem alga arī tiks samazināta par 15%, jo par katru mācītāju diecēzes bīskaps ar iecirkņa prāvestu runājis atsevišķi un pieņēmis lēmumu atbilstoši mācītāju slodzēm un to izmaiņām, skaidro Kupcis.

Mācītāju slodžu izmaiņas gan nenozīmējot, ka visiem mācītājiem slodžu palicis mazāk, jo baznīca pēdējā laikā strādājusi pie tā, lai sakārtotu kalpošanas darbu, nodrošinot to, ka vairākās draudzēs strādājošajiem mācītājiem vairs nav tik daudz jābraukā starp dažādiem reģioniem. Līdz ar to dažiem garīdzniekiem slodžu skaits pat pieaudzis.

Pirms laika vidējā mācītāja alga bijusi ap 150 latiem mēnesī, taču atalgojums draudzēs bijis ļoti atšķirīgs - ja alga lielajās draudzēs, pēc Kupča vārdiem, bijusi "tāda, kādai tai vajadzēja būt", tad nereti mazajās draudzēs mācītāji atlīdzību praktiski nav saņēmuši un naudas pieticis vien tam, lai spētu apmaksāt izdevumus benzīnam, braucot uz kalpošanas vietu.

Centralizētās sistēmas ieviešana nodrošinājusi to, ka mācītāju alga trīskāršojusies, tomēr joprojām ir draudzes, kas principiāli izvēlas turpināt savus mācītājus atalgot pašas.