Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Skolēni un vecāki Šleseram pārmet solījumu nepildīšanu

Rīgas komercģimnāzijas skolēni un viņu vecāki pārmet vicemēram Aināram Šleseram (LPP/LC) solījumu nepildīšanu, norādot, ka ar viņa atbalstu plānots likvidēt skolu, kurā tiek sagatavoti jaunie uzņēmēji.

Kā ziņots, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti šī gada 30.martā atbalstīja grozījumus lēmumā "Par Rīgas pašvaldības skolu tīkla pilnveidošanas pasākumiem", kuros paredzēts, ka likvidējamās Rīgas komercģimnāzijas izglītības programmu īstenošana būs jānodod Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijai un 3.ģimnāzijai. Iepriekš bija plānots skolu pievienot Natālijas Draudziņas ģimnāzijai.

Šodien Rīgas komercģimnāzijas pedagogi, skolēni un viņu vecāki sarīkoja preses konferenci, kurā aicināja saglabāt skolu un iepazīstināja ar atklāto vēstuli Šleseram. Pasākuma dalībnieki bija izgatavojuši un uzvilkuši baltus kreklus, uz kuriem rakstīts "Šleser - kāpēc nepildi solījumus" un "Šleser - ļauj mācīties pelnīt".

Rīgas komercģimnāzijas atbalsta fonda pārstāve Ance Adiene informēja, ka skola esot daudz ko darījusi, lai tiktu saglabāta, bet pašvaldības amatpersonas izplatot nepatiesu informāciju un vēloties skolu iznīcināt.

Adiene norādīja, ka Rīgā esot aptuveni 20 skolas ar mazāku audzēkņu skaitu un sliktākiem mācību rezultātiem, bet tās nezin kāpēc likvidētas netiekot. Skolā daudzus gadus esot ap 300 skolēnu, un tas ir normāli šīm telpām. Skolēnu pārvietošana uz 2.ģimnāziju, kur nemaz nepietiekot telpu, radīšot saspiestus apstākļus, turklāt pazudīšot Latvijā vienīgās un unikālās mācību programmas, jo jauni audzēkņi vairs netiekot uzņemti. Domes amatpersonu argumenti skolas likvidēšanai esot nepamatoti.

Pirms ievēlēšanas Šlesers solījis, ka atbalstīs uzņēmējus un mācīs pelnīt, bet tagad rīkojoties pilnīgi pretēji - iznīcinot skolu, kas vienīgā sagatavo jaunos uzņēmējus pirms augstskolas. Šlesers esot vairākas reizes atteicis skolas pārstāvjiem tikšanos, tādēļ šodien viņam tiks nosūtīta atklātā vēstule, informēja Adiene.

Skolas saglabāšanai arī sākta parakstu vākšana, un divu dienu laikā savākti 700 paraksti. Tiekot apsvērta arī iespēja vērsties tiesā, lai apstrīdētu domes lēmumu par Rīgas komercģimnāzijas likvidēšanu.

"Tiek runāts par nepieciešamību atbalstīt uzņēmējdarbību, solīts atbalsts tai, bet reāli notiek mēģinājums slēgt vienīgo skolu Latvijā, kur jau 20 gadus jaunieši apgūst uz uzņēmējdarbību vērstas mācību programmas. Ar uzņēmējdarbību skolas audzēkņi iepazīstas ne tikai mācību stundās. Šajā mācību gadā skolā nodibinātas 18 skolēnu mācību firmas, kurās ne tikai raksta, bet arī īsteno biznesa plānus, ražo reālu pārdošanai domātu produkciju. Skolas audzēkņi sasnieguši atzīstamus rezultātus arī mācību olimpiādēs un citās jomās," stāstīja fonda pārstāve.

Šlesers iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka šajā jautājumā neesot īpaši iedziļinājies, jo uzticoties Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājai Eiženijai Aldermanei (LPP/LC) un ekspertiem, tomēr, pēc viņa domām, skolu optimizācija ir nepieciešama nelielā bērnu skaita dēļ. "Turklāt 2.gimnāzija ir ļoti laba skola, kas atbilst visaugstākajiem standartiem," piebilda vicemērs.

Rīgas komercģimnāzijā mācījies Ilmārs Poikāns jeb Neo, kuru šonedēļ aizturēja Valsts policija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datu noplūdes lietā.