Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Diskutēs par bērnu un sieviešu drošību kontekstā ar dzimumnoziedznieku tiesībām

Partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa kopā ar "Māmiņu kluba" vadītāju Sandiju Salaku un krīzes centra "Dardedze" pārstāvi Lailu Balodi 1.jūnijā - Starptautiskajā Bērnu aizsardzības dienā - rīkos diskusiju par bērnu un sieviešu drošību kontekstā ar dzimumnoziedznieku tiesībām.

Kā informē JL Saeimas frakcijas sabiedrisko attiecību konsultante Laila Timrota, diskusijā par bērnu un sieviešu tiesībām uz pilnvērtīgu dzīvi ikviens interesents tiks aicināts paust savu redzējumu cīņai ar dzimumnoziedzniekiem. Kā viens no ātrākajiem un efektīvākajiem risinājumiem šajā sakarā tiek piedāvāti grozījumi Informācijas atklātības likumā, kuru mērķis ir pasargāt bērnus un sievietes no tuvumā esošajiem varmākām.

Diskusijas organizatoru mērķis ir aktualizēt dzimumnoziegumu problemātiku publiskajā telpā līdz brīdim, kamēr tiks panākts konkrēts lēmums, taustāms rezultāts.

Āboltiņai ir "nepārprotami skaidrs, ka cīņai ar dzimumnoziegumiem ir jāmeklē efektīvs risinājums un tas ir jārod nekavējoties, pirms nākamā traģiskā stāsta, ko lasīsim mediju pirmajās lapās". Politiķe uzskata, ka viens no ierosinājumiem, ko iespējams realizēt ātri, efektīvi un bez papildus līdzekļiem, ir veikt grozījumus Informācijas atklātības likumā, kas dotu tiesības Valsts probācijas dienestam informēt apdraudētās sievietes un bērnus par iepriekš tiesātu dzimumnoziedznieku pastrādātajiem noziegumiem.

Ar mērķi paātrināt Informācijas atklātības likuma grozījumu tālāku virzību speciāli izveidotā domubiedru grupa ir sagatavojusi īpašu memorandu, kuram aicināts pievienoties ikviens Latvijas iedzīvotājs, tādā veidā paužot atbalstu likuma grozījumu pieņemšanai. Diskusijas laikā, kā arī pēc tās memorands kopā ar tā atbalstītāju parakstiem tiks iesniegts Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Kā skaidro diskusijas organizatori, par varmāku upuriem visbiežāk kļūst bērni un sievietes. Statistikas dati atklāj, ka pēdējo trīs gadu laikā par dzimumnoziedznieku upuriem kļuvuši 827 nepilngadīgie, no kuriem daudzi ir zaudējuši ne vien iespēju pilnvērtīgi dzīvot, bet daļa - arī dzīvību. Tāpat statistika liecina, ka teju trešdaļa no varmākām noziegumus izdara atkāroti, kas norāda uz prevencijas nepieciešamību.