Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā

Cimdars: Balsojot ar tukšu konvertu, varam iebalsot Saeimā "Hitleru"

© Jānis Saliņš, f64

Saeimas vēlēšanās balsojot ar tukšu aploksni, tiek pacelts procentu slieksnis partijām, - tā tiek nobalsots pret mazajiem un par lielajiem, jo iegūst tās partijas, par kurām vairāk nobalsots, šodien intervijā "Neatkarīgajai" stāsta Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

"Balsojot ar tukšu konvertu, tiek pacelts procentu slieksnis, jo balsu skaits, kas vajadzīgs 5% pārvarēšanai, tiek rēķināts nevis no derīgajām zīmēm, bet tiem, kas ir balsojuši. Tādējādi tiek apgrūtinātas iespējas pārvarēt procentu barjeru partijām, kam atbalsts ir mazāks, un tām, kas ir tuvu 5% robežai. Iegūst tās partijas, par kurām vairāk nobalsots. Tā nobalso pret mazajiem un par lielajiem.

Var jau domāt par vēlēšanām pēc principa jo sliktāk, jo labāk, kaut kam ieriebsim, bet ieriebsim tik un tā paši sev, jo rezultāts attieksies uz mums visiem. Ja ievēlēs lielākos blēžus, paši tos baudīsim. Te var atgādināt par to, kā Vācijā pie varas nāca Hitlers – viņam bija ne pārāk liels, bet ļoti mobilizēts elektorāts, kas aizgāja uz vēlēšanām, un Hitlers ieguva parlamentā tādu pārsvaru, kāda viņam sabiedrībā nebija, jo apmierinātie vidusslāņa pilsoņi neaizgāja uz vēlēšanām.

Tēlaini runājot, mēs visi peldam pa upi ar vienu plostu un atkarībā no tā, kā vairākums nobalsos, peldēsim pa krastu, kur ir lēzenāks un drošāks, vai arī pa krastu, kur ir krāčaināks un nedrošāks.

Tie, kas sabiedrības dzīvē nepiedalās, ir no plosta nolēkuši, vai nu peld plaši kā, piemēram, Soross, vai arī noiet uz grunti kā bomži, vai arī tie ir mūki, kas, pateicoties savam apziņas stāvoklim, peld drusku virs ūdens. Bet visi pārējie mēs esam uz šā plosta, ejam uz vēlēšanām vai ne, bojājam vēlēšanu zīmes vai ne – arī tā mēs uzņemamies atbildību par to, kā plosts peldēs un kur peldēs," intervijā stāsta Cimdars.

Pilnu interviju ar Arni Cimdaru lasiet šodienas "Neatkarīgajā"