Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

VUGD piemērojis pirmos sodus par nepareizi uzstādītiem tvaika nosūcējiem

© Aigars Eglīte/ F64 photo agency

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) piemērojis pirmos sodus par tvaika nosūcēju novadīšanu dabīgās ventilācijas kanālos, vēsta portāls "lsm.lv".

Šā gada 1.janvārī stājās spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība, kas aizliedz daudzdzīvokļu objektā dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves.

Minētā prasība Ugunsdrošības noteikumos iekļauta pēc gāzes ekspertu un skursteņslaucītāju atzinuma, jo, piemēram, pievienojot tvaika nosūcēju vienīgajam dabīgās ventilācijas kanālam, tiek traucēta paredzētā gaisa apmaiņa virtuvē, kas objektos, kuros tiek izmantota dabasgāze, var radīt spādzienbīstamu gāzes koncentrāciju.

Sods prasību neievērošanas gadījumā fiziskām personām var būt no 30 eiro. Pārsvarā ugunsdrošības uzraugi pārbaudēs dodas, atbildot uz iedzīvotāju sūdzībām.

Šobrīd gan VUGD nevar pateikt, cik reizes par nepareizu nosūcēju uzstādīšanu līdz šim brīdim piemēros sods. Tas ir tāpēc, ka statistika tiek apkopota tikai reizi gadā, norāda "lsm.lv".

“Šobrīd ir piemērotas piespiedu naudas, bet tādu gadījumu ir ļoti maz. [..] Mēs nepārbaudīsim un neesam spējīgi pārbaudīt visus dzīvokļus. Jebkurā gadījumā mūsu pārbaužu mērķis nav cilvēku sodīšana. Pirmkārt, tā ir sabiedrības informēšana, normu izskaidrošana un administratīvo aktu sastādīšana bez soda naudas,” norādīja VUGD pārstāvis Aleksandrs Drozds.

VUGD arī aicina neatlikt rūpes par savu un tuvinieku drošību, bet gādāt, lai mājoklis būtu drošs! Ja jums ir radušies jautājumi par ugunsdrošību mājoklī, vaicājiet VUGD amatpersonām - rakstiet, zvaniet vai nāciet uz jums tuvāko daļu vai posteni!