Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Ēķis pārmet Latvijas nacionālo interešu neaizstāvēšanu, "Oskaram" virzot filmu "Amaya"

© organizatoru

Filmu producents un telekompānijas "Latvijas Neatkarīgā televīzija" (LNT) valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis pārmet kultūras ministram Intam Dālderim (JL) Latvijas nacionālo interešu neaizstāvēšanu, izvirzot filmu "Amaya" ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" nominācijā par labāko ārzemju filmu.

Kā ziņots, ASV Kinoakadēmijas kritērijiem šogad atbilda divas Latvijas spēlfilmas un nacionālā ekspertu komisija izvēlējās režisora Māra Martinsona filmu "Amaya", kuras starptautiskais nosaukums ir "Hong Kong Confidential".

Otra ASV Kinoakadēmijas kritērijiem šogad atbilstošā Latvijas filma bija režisora Jāņa Streiča filma "Rūdolfa mantojums", kuru producējis Ēķis.

Kā aģentūrai LETA pauda Ēķis, Latvijas interesēs ir parādīt pasaulē nacionālos kultūras dārgumus un viena no vietām, kur stāstīt un rādīt savu nacionālo kultūru, ir pasaules nozīmīgākajā filmu skatē, kur tiek piešķirtas ASV Kinoakadēmijas balvas jeb "Oskari".

"Latvijas kultūras ministrs Ints Dālderis no politisko partiju apvienības "Vienotība", protams, izvēlējās to, kas viņam šķita atbilstošāka Latvijas kultūrvēsturiskai tradīcijai - filmu par japāņu sievieti, Honkongu, rietumnieku Polu. Varbūt šis stāsts, salīdzinot ar mūsu izcilā lielmeistara Jāņa Streiča filmu par latviskām tradīcijām un Rūdolfa Blaumaņa noskaņām, ir kosmopolītiskāks, bet nezinu, vai Latvijas nacionālo kultūru atspoguļojošs. Kino lielmeistars Streičs Latvijas vārdu jau ir nesis pasaulē vairākām paaudzēm ar filmām "Cilvēka bērns", "Limuzīns Jāņu nakts krāsās" un citām," pauda Ēķis.

"Protams, moderni ir režisoriem dzīvot citās valstīs, kaut vai Lietuvā - arī tā var uzņemt lieliskas filmas, kāda ir filma "Amaya" ar starptautisku nosaukumu "Hong Kong Confidential", bet nezinu, vai ASV Kinoakadēmijā tā vēstīs par latviešu kultūru, aktieriem un mentalitāti. Latvijas kultūras ministrs ir izdarījis savu izvēli, dodot priekšroku kādas tautas kultūras tradīcijām, nezinu, vai arī viņa tauta, kas skatās filmas Latvijas kinoteātros, to vērtēs tāpat," vēstīja filmu producents.

Tāpat Ēķis sola kopā ar režisoru Streiču turpināt lepoties ar Latvijas kultūru un "uzņemt filmas par savu dzimto pauguru tepat, Daugavas krastos, nevis tālajā Ķīnā".

"Tagad visi tie, kuri solīja aizstāvēt nacionālās kultūras vērtības - kā to var izlasīt partiju priekšvēlēšanu programmās, var to pierādīt un izlabot savu kļūdu, "Oskara" balvai izvirzot latvisku filmu par Latvijas nacionālajām vērtībām," uzsvēra Ēķis, piebilstot: ja pasaule runās par Latviskām tradīcijām, mēs iegūsim kā valsts. "Ja pasaule runās par Honkongu, arī iegūs valsts, tikai ne Latvija," norāda Ēķis.

Jau ziņots, ka Latvijas filmas, kuras pretendē uz ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nomināciju, izvērtēja nacionālā ekspertu komisija, kura izveidota ar Nacionālā Kino centra vadītājas Ilzes Gailītes Holmbergas rīkojumu. Komisijā šogad strādāja Dālderis, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis, Latvijas kinooperatoru asociācijas valdes loceklis Uldis Jancis, Nacionālā Kino centra spēlfilmu eksperts un kinorežisors Jānis Putniņš, kinokritiķis un Latvijas Universitātes asociētais profesors Viktors Freibergs, kinokritiķe un kinovēstures eksperte Dita Rietuma, Nacionālā kino centra Latvijas filmu izplatīšanas projektu vadītāja un žurnāla "Kino Raksti" galvenā redaktore Kristīne Matīsa.