Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Policija narkoloģijas centram parādā 150 000

Par veiktajām ekspertīzēm Valsts policija Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centram ir parādā 150 000 latu. Pēdējo samaksu slimnīca saņēmusi par aprīlī sniegtajiem pakalpojumiem.

Pirms vēlēšanām politiķi esot apsolījuši, ka nepieciešamā nauda tiks sagādāta, taču policija pieļauj, ka naudas nebūs un parāda dēļ nāksies ķert mazāk narkomānu.

Pirms nedēļas raidījums Panorāma ziņoja, ka narkoloģijas centra un policijas domstarpības ir nopietnas. Proti, centrs ar augustu nolēmis pārtraukt ekspertīžu veikšanu, taču policija lūgusi darbu turpināt. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis publiski atzina, ka kārtībsargi spiesti mazāk ķert narkomānus, jo jātaupa līdzekļi.

Psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes locekle Irina Starkova stāsta – no Valsts policijas regulāri tiek saņemtas vēstules ar solījumiem, ka līdz gada beigām parādsaistības tiks nokārtotas.

"Par aprīli ir jau samaksāts, tagad rēķinām, ka par katru mēnesi vidēji vēl ir jāsamaksā 30 000 latu," saka I. Starkova. Viņa norāda, ka pagaidām vienošanās ar policiju nav panākta, taču, par spīti nesamaksātajiem rēķiniem, pakalpojumus centrs turpinās sniegt.

I. Ķuzis tagad runā citādi nekā pirms pāris dienām. "Tas, ka policijai ir parāds, nenozīmē, ka nevaram vest un pārbaudīt narkomānus, tā nav. It kā ir apsolīts, ka nauda būs un kaut kā pamazām samaksāsim," saka Rīgas galvenais policists. Pēc viņa domām, katrs garām palaists narkomāns ir potenciāls zaglis, kas "kaut ko ies un nozags, kaut ko piekaus, kaut ko nolaupīs".

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Jaunais laiks) norāda, ka ar narkoloģijas centru jau panākta vienošanās un rēķini palēnām tiks samaksāti. Parādi Valsts policijā neesot nekas jauns – arī pērn tādi bijuši. "Mani pārsteidza, ka Ķuža kungs atļāvās pateikt, ka tagad ķers mazāk narkomānus! Tas neatbilst patiesībai!" uzsver ministre. Pēc L. Mūrnieces domām, ir neloģiski, ka policijai, kas labi veic savu darbu, ir jāmaksā par narkomānu ekspertīzēm. Narkomānijas apkarošana ir prioritāte, jo īpaši nepilngadīgo vidū. "Par ekspertīžu apmaksu būtu jādomā valsts līmenī, un policijai tam nevajadzētu tērēt savu budžetu. Ir dažas idejas, kā problēmu risināt, bet pagaidām neviena nav guvusi atbalstu," saka ministre.

Statistikas dati liecina, ka no visiem noziegumiem aptuveni 80% ir narkomānu roku darbs. Policijā šogad sākti 577 kriminālprocesi par atkārtotu narkotiku lietošanu.