Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Krīzē sniedz palīdzīgu roku

© F64

Brāļi Matīss un Oskars Barkovski mēro lielus attālumus, lai nogādātu pārtiku un dažādas mantas ģimenēm, kurām tās nepieciešamas.

Vecajā Rojas kultūras nama ēkā jūtams trūkuma smārds: divās mazās istabiņās dzīvo pieci cilvēki – māte ar četriem bērniem. "Manas dzīves jēga un vienīgā bagātība ir bērni. Domas par nākotni nav cerīgas," saka Diāna. Ar šādu bezcerīgu noskaņu ik dienu sastopas brāļi Barkovski.

Pirms sešiem gadiem Matīss Barkovskis nonāca Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur sarunā ar ārstu Pēteri Kļavu uzzināja, ka slimnīcai nepietiek līdzekļu, lai iegādātos jaunu aparatūru. Puisis saprata, ka vēlas palīdzēt. Drīz vien tika izveidota labdarības biedrība Eurika, kas internetā piedāvā bērnu zīmētas Ziemassvētku kartītes. Ienākumi, kas tiek gūti, pārdodot mazo mākslinieku darbus, nonāk slimnīcas rīcībā.

Pērn februārī Matīss (21) un Oskars (19) nolēma paplašināt savu darbību, uzsākot labdarības akciju Pabarosim bērnus – uzņēmumi un privātpersonas var ziedot līdzekļus trūkumā nonākušajām ģimenēm. Brāļi saprot, ko nozīmē nabadzība, jo arī pašiem pusgadu nācies pavadīt izteiktā trūkumā. "Daudzi pat nestādās priekšā, kā ļaudis dzīvo..." skumji nosaka Matīss.

Cilvēku skaits, kuriem ir trūcīgā statuss, katru mēnesi palielinās. Gada sākumā Latvijā bija 103 093 trūcīgās personas, septembrī jau 167 219. Eiropas Komisijas atbalsta programmā ik mēnesi pieejamas 77 146 pārtikas pakas, palīdz arī pārtikas banka Paēdušai Latvijai un ļoti daudzas organizācijas, kuras nodrošina ne tikai pārtiku, bet arī apģērbu. Ar to nepietiek, lai pabarotu visus trūkumcietējus.

Gada laikā brāļi jau spējuši palīdzēt gandrīz 2000 ģimenēm, nedēļā viņus ciemos gaida vismaz 30–50 izmisumā nonākušas saimes. Gadās arī, ka pašiem nākas uzpildīt svešā mašīnā gāzi vai nopirkt pārtiku. Arī savu nelielo opelīti, ar kuru izvadā palīdzības pakas trūkumcietējiem visā Latvijā, Matīss un Oskars remontē par pašu līdzekļiem. Jāpiebilst, ka no pirmdienas līdz piektdienai brāļi pelna iztiku, drukājot veidlapas un aploksnes uzņēmumiem. Brīvajā laikā Matīss apgūst arī programmēšanu un veido interneta mājaslapas, savukārt Oskars trīs reizes nedēļā trenējas aikido. Matīss sapņo, ka reiz dzīvos laukos un būs pilnīgi neatkarīgs, – pats audzēs pārtiku un ražos elektrību.

Puiši mašīnā krauj pārtiku, rotaļlietas un citas mantas – tās jāpiegādā piecām trūcīgām ģimenēm Rojā un Mērsragā. Vienā no tām māte ar diviem skolas vecuma bērniem dzīvo mājā, kura ir ļoti bēdīgā stāvoklī. Vasarā sieviete strādā zivju pārstrādes cehā un nopelna 100 latu mēnesī, nu jau šī suma ir sarukusi līdz 30 latiem. Tāpēc nākas iztikt no bērnu pabalstiem.

Ceļš ved arī uz Roju, kur jāapciemo Niveta un Gaitis. Viņi audzina piecus bērnus. Šī ir viena no tām retajām ģimenēm, kura nav aizbraukusi no Latvijas laimi meklēt svešumā. Ģimenei jāiztiek no bērnu pabalstiem un neregulāriem ienākumiem, ko Gaitis nopelna zivju pārstrādes cehā. "Ceru, ka situācija uzlabosies. Dievs tomēr redz, kam nepieciešama palīdzība," ar asarām acīs saka Niveta.

Skaudrāka situācija ir Jolantai. Viņa viena pati sitas, audzinot trīs bērnus, – viens atrodas ārstniecības iestādē. (Lai nonāktu līdz mazajai sasmakušajai istabiņai otrajā stāvā, pa tumsu jāpieveic gandrīz vertikālas koka kāpnes. Ieradies ciemos arī viens no tēviem – viņš rāmi sēž, apreibis no alkohola un cigaretēm.) Jolanta cer, ka drīz tomēr atradīs darbu, pašlaik spiesta iztikt tikai ar bērnu naudu, viena vīra maksātajiem alimentiem un pašvaldības palīdzību.

Diāna, kurai ir pieci bērni, ļoti pateicīga puišiem par palīdzību, jo dzīve ir grūta. "Galvenais taču ir darbs, bet ko darīt, kad nav arī tā? Neredzu nākotni arī saviem bērniem Latvijā – labāk lai brauc prom," skumji nopūšas Diāna.

Vēl viena ģimene, kurai jānogādā pārtika, – tā ir Liene, kura atspērusies pa dzīvi velk savas četras atvases. Sieviete īrē māju, bet patiesībā tā ir īsts grausts un ļoti auksts. Pašlaik Liene aizvieto pastnieci, kura devusies atvaļinājumā, bet nākotnei lolo pamatīgus plānus. Viņa sākusi uzņēmējdarbību, audzējot Kalifornijas sliekas (tās paredzētas augsnes bagātināšanai). "Grūti – vienai pašai jāaudzina bērni, arī bizness ar sliekām ir tikai sākuma posmā, bet esmu apņēmības pilna," saka Liene.