Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

VM: Jaunā mediķu atalgojuma modeļa virzība būs atkarīga no nozarei piešķirtajiem līdzekļiem

© Romāns Kokšarovs/F64

Atbildot uz Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pirmdien iesniegtajām streika prasībām, Veselības ministrija (VM) norāda, ka tā ir atvērta dialogam un ka jaunā mediķu atalgojuma modeļa, kas ir viens no domstarpību cēloņiem, saturs un virzība būs atkarīga no nozarei papildus piešķirtajiem līdzekļiem.

Arodbiedrība pirmdien ministrijā iesniedza streika prasības. Organizācija prasa paaugstināt vidējo darba samaksu atbalsta personālam, kas nav ārstniecības personas, 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu par 5%. Savukārt otra prasība ir paaugstināt vidējo darba samaksu ārstniecības personām 2022., 2023. un 2024.gadā katru gadu visās kvalifikācijas grupās vienādi - par 10%. Atbilstoši Darba strīdu likumam VM triju dienu laikā bija rakstveidā jāsniedz atbilde uz LVSADA iesniegtajām prasībām.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja ministrijā, VM likumā paredzētajā kārtībā ir sniegusi atbildi LVSADA. VM atbildes vēstulē skaidro, ka jaunā ārstniecības personas atalgojuma modeļa turpmākā virzība un iespējamais saturs ir tiešā veidā atkarīgs no papildus piešķirtā finansējuma veselības aprūpes nozarē nodarbinātajiem turpmākajiem gadiem.

Tas nozīmē, ka pēc nākamā gada budžeta projekta izskatīšanas Ministru kabinetā, un attiecīgi valdības lēmuma pieņemšanas par ministriju iesniegtajiem prioritārajiem pasākumiem, VM sniegs priekšlikumus Veselības nozares Stratēģiskajai padomei, kurā ir pārstāvēta arī LVSADA, par jaunā ārstniecības personu atalgojuma modeļa turpmāko virzību un veselības aprūpes nozarē nodarbināto personu atalgojuma palielinājumu turpmākajiem gadiem.

VM uzsver, ka arī turpmāk ir atvērta dialogam ar LVSADA par tālāko atalgojuma modeļa virzību.

Papildus ministrijā vērš uzmanību, ka jaunā ārstniecības personu darba samaksas modeļa rezultātā ieguvējs būtu ikviens mediķis. Atbilstoši izstrādātajam piecu gadu attīstības plānam, darba samaksas palielinājums ārstniecības personām būtu pakāpenisks, nodrošinot personas izglītībai, prasmēm un ekonomikas līmenim atbilstošu atalgojumu.

Jau ziņots, ka līdz ar jaunā mediķu atalgojuma modeļa ieviešanu plānots, ka mērķa alga jeb vēlamā kopējā darba samaksa tiktu sasniegta piecu gadu laikā, ik gadu nodrošinot atalgojuma pieaugumu. Ja 2020.gadā vidējā darba samaksa ārstam bija 2179 eiro pirms nodokļu nomaksas, 2025.gadā plānots, ka mērķa alga būtu 3615 eiro.

Tas nozīmē, ka ik gadu būtu pakāpenisks atalgojuma pieaugums. Līdzīgi arī ārstniecības un pacientu aprūpes personām, piemēram, māsām. Ja 2020.gadā vidējā darba samaksa bija 1217 eiro, tad 2025.gadā mērķa alga būtu 2132 eiro. Savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām, piemēram, māsu palīgiem, pieaugums būtu no 837 eiro 2020.gadā līdz 1036 eiro 2025.gadā.

Mediķu atalgojuma modeļa izstrādē piedalījās Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija, slimnīcu vadītāji, ekonomisti, galvenās māsas no slimnīcām, Valsts kancelejas pārstāvji, ministrijas pārstāvji un universitāšu pārstāvji.

LVSADA nolēma neatbalstīt Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ierosinājumu veidot jaunu medicīnas darbinieku atalgojuma modeli.