Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Bijušais aizsardzības ministrs komentē Zalves poligona izveides ieceri

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Par Aizsardzības ministrijas (AM) iecerētā Zalves poligona izveidi ir daudz jautājumu, kas jārisina, sarunā ar pauda deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš pats savulaik ieņēma aizsardzības ministra amatu.

Politiķis pauda, ka jauna poligona izveide ir ļoti būtiska un nepieciešama gan Latvijas karavīriem, gan arī sabiedrotajiem. Tāpat tā ir svarīga novadu attīstībā, uzskata Bergmanis.

Tomēr poligona izveidei būs nepieciešami lieli finansiālie ieguldījumi, paredz deputāts, norādot, ka, lai Saeima varētu pieņemt lēmumu, ir jāsaprot, kādas būs projekta izmaksas, finansējuma avots un sadalījums.

Ir jāsaprot, ka militārās bāzes izbūve ir ļoti sarežģīts process, atzīmēja Bergmanis, minot, ka arī Ādažu bāzes izveide prasīja daudz laika un resursu, turklāt tā attīstība turpināsies arī turpmākajos gados.

Vienlaikus viņš pieļāva, ka, balstoties uz iepriekšējo pieredzi, jaunās bāzes izveide varētu būt vienkāršāka, jo tā tiks būvēta no jauna, nevis atjaunota, kā tas tika darīts Ādažu bāzes gadījumā.

Kā ziņots, jaunu starptautisku militāro bāzi un poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā, otrdien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš sacīja, ka vieta izvēlēta tāda, lai radītu pēc iespējas mazāk neērtību Latvijas sabiedrībai un pēc iespējas lielāku labumu pašvaldībām.

Ministrs neminēja, cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

Patlaban sabiedrotie spēki pamatā izvietoti Ādažu bāzē, kurai blakus ir arī mācību poligons. Latvijā lielākā militārā bāze ir tieši Ādažos, kur bez sabiedrotajiem izvietoti arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Tāpat NBS bāzes ir Rīgā, bet Zemessardzes bataljoniem - dažādās Latvijas vietās. NBS karavīri dislocēti arī Liepājā, Lūznavā, Alūksnē, Stāmerienā, Cēsīs un Aviācijas bāzē Ogres novadā.