Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Saules aptumsums: interesanti, tomēr piesardzīgi

Veco gadu aizvadījām ar Mēness aptumsumu, bet šo jau rīt sagaidīsim ar daļēju Saules aptumsumu. Pastāv atšķirīgi viedokļi, vai Saules aptumsums atstāj iespaidu uz veselību, kaut arī astrologi brīdina, ka tas var jūtami ietekmēt aptumsuma laikā dzimušos.

Interesanti, ka vairāki Latvijai būtiski notikumi notikuši tieši Saules aptumsuma laikā vai ietekmē.

Augšup vērsts sirpis

Rīt aptumsumu Rīgā varēs vērot no pulksten 9.24, maksimālo fāzi tas sasniegs pulksten 10.46 (Mēness visvairāk aizklājis Sauli), bet aptumsums beigsies pulksten 12.11. Latvijas rietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat divām minūtēm agrāk, bet austrumu daļā – līdz apmēram divām minūtēm vēlāk. Rīt aptumsuma maksimuma brīdī Saule izskatīsies pēc sirpja ar augšup vērstiem galiem, informē Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz četros gados – tātad nekas unikāls tas nav. Savukārt pilnu Saules aptumsumu Latvijā neredzēs vairākas paaudzes, jo to mūsu pēcteči saskatīs tikai 2142. gadā.

Sargies Saules?

Astrologi brīdina, ka Saules aptumsums atstāj negatīvu ietekmi uz cilvēkiem, dzīvniekiem un dabu kopumā, jo palielinās dabas katastrofu risks, cilvēki un dzīvnieki kļūst agresīvāki, par sevi atgādina hroniskas kaites, jo īpaši sirds un asinsvadu slimniekiem. Ja iespējams, šajā periodā nevajadzētu plānot, piemēram, dzemdības ar ķeizargriezienu.

"Saule atbild par cilvēka "es", personību un vitalitāti, un saistībā ar Saules aptumsumiem aplūkojamas šīs tēmas, kā arī veselība. Bet tas nenozīmē, ka aptumsuma laikā dzimušam cilvēkam noteikti būs kādas nopietnas problēmas," skaidro sertificēta astroloģe Guna Kārkliņa. Mierinājumam viņas teiktais, ka valstu vēsturē nozīmīgu lomu piedēvē cilvēkiem, kas dzimuši Saules aptumsuma ietekmē. Tāda ir arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Astronomijas institūta vadošais pētnieks Ivars Šmelds pirms vairākiem gadiem žurnālā ārstiem un farmaceitiem Doctus izteicās, ka "mūsdienu modernā medicīna neņem vērā Mēness fāzes, Saules aktivitāti un, vēl jo vairāk, citas iespējamās kosmiskās ietekmes – zvaigžņu un planētu, Saules un Mēness aptumsumus. Autoram arī nav izdevies literatūrā atrast nopietnus rakstus, kuros no dabaszinātņu pozīcijām būtu pētīta un apstiprināta Saules vai Mēness aptumsumu ietekme uz organismu." Arī Neatkarīgās aptaujātie ģimenes ārsti atzina, ka aptumsumu būtisku ietekmi uz veselību mediķi vai nu atzīst, vai neatzīst, lielākoties balstoties uz pašu uzskatiem.

Pasaules gala nebūs

"Nevajag gaidīt Saules vai Mēness aptumsumus kā lielas nelaimes vēstnešus. Diez vai, piemēram, šajā gadā būs seši pasaules gali vai globālas katastrofas, jo gaidāmi četri Saules un divi Mēness aptumsumi," pasmaida astroloģe. Taču astrologu sabiedrībā pastāv viedoklis, ka Saules aptumsumu dienās palielinās dabas kataklizmu iespējamība, kā arī cilvēku vainas dēļ rodas katastrofas un konflikti.

"Pastāv atšķirīgi viedokļi par to, cik ilgi saglabājas aptumsuma ietekme. Vieni saka – četras dienas, citi – dažas dienas, vēl kāds, ka pat divas nedēļas. Astroloģijā starp ietekmi un norisēm grūti novilkt precīzas robežas," skaidro astroloģe.

G. Kārkliņa pētījusi Saules aptumsumu klātbūtni dažādos Latvijas valstij svarīgos brīžos. "Pēc Latvijas Republikas proklamēšanas 1918. gadā gredzenveida Saules aptumsums bija 3. decembrī, pēc divām nedēļām. Tāpēc negribētu apgalvot, ka aptumsumam ir būtiska nozīmē mūsu valsts pamathoroskopā. Pētīju visus iespējamos Latvijas likteņa pavērsienu datumus – Kārļa Ulmaņa apvērsumu 1934. gada 15. maijā, Molotova–Ribentropa pakta parakstīšanu 1939. gada 23. augustā, padomju karaspēka ienākšanu Latvijā 1940. gada jūnijā, 1945. gadu, Otrā pasaules kara beigas, arī tautas atmodas pirmos aizmetņus – Helsinki-86 gājienu pie Brīvības pieminekļa 1987. gada 14. jūnijā, Rakstnieku savienības plēnumu 1988. gada 1.–2. jūnijā, lēmumu Par LPSR ekonomisko patstāvību, arī Neatkarības deklarācijas pieņemšanu 1990. gada 4. maijā. Nevienā no šiem zīmīgajiem notikumiem Saules aptumsuma ietekmes nav! Toties tā parādās 1991. gada barikāžu laikā. Tā gada 15. janvārī ir gredzenveida Saules aptumsums," stāsta G. Kārkliņa.

Astroloģe izpētījusi, ka Saules aptumsumu ietekme pastāvējusi arī 1995. gada 27. oktobrī, kad Latvija izteica gatavību iestāties Eiropas Savienībā, kā arī 2004. gada 1. maijā, kad tas reāli notika.

Viņa teic, ka rīt iespējamas lielākas problēmas ar tehniku nekā citkārt, pastāv paaugstināti satiksmes negadījumu draudi un iespējami traucējumi komunikāciju un sakaru jomā. Pozitīvi, ka diena piemērota mākslas un kultūras baudīšanai, radošām idejām, mācībām un intelektuālai attīstībai.

Vērotājiem un dzejotājiem

Rīgā Saules aptumsumu varēs vērot LU centrālās ēkas astronomiskajā tornī un Vecrīgā pie Saules muzeja. Rīt no rīta pie muzeja tiks sniegtas konsultācijas par aptumsuma vērošanu, lai nesagandētu redzi. Saules muzejs arī aicina uz dzejas vakaru rīt pulksten 18, bet ceturtdien tajā pašā laikā – paklausīties spožajam debess ķermenim veltītas dziesmas. Pirmdien un trešdien notiks atvērtie semināri par aptumsumiem, savukārt 4., 5., 6. un 7. janvārī pulksten 13 – radošās darbnīcas.

***

KĀ VĒROT APTUMSUMU

- Uz Sauli nedrīkst ilgstoši skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā ar binokli, tālskati vai teleskopu bez

speciāla filtra. Saulesbrilles neder! Brīdinām, ka spēcīgie Saules stari var sadedzināt acs tīkleni.

- Rīgā un citās pilsētās, kur skatu aizsedz augstas ēkas, jāsameklē vieta ar brīvu redzamību. Ja iespējams, var uzkāpt uz nama jumta.

- Tuvākais daļējais Saules aptumsums Latvijā 2015. gada 20. martā.

Papildu informācija: www.saulespulkstenis.lv