Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Aigars Kalvītis: Paļauties tikai uz atjaunojamiem energoresursiem ir tuvredzība

© Kaspars Krafts/f64

Runājot par atjaunojamo resursu izmantošanu elekroenerģijas ražošanai, a/s "Latvijas gāze" (LG) valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis intervijā aģentūrai LETA saka: "Šajā jautājumā mēs kaut kur skrienam modei līdzi. Jebkuram atjaunojamam energoresursam ir vajadzīga bāzes jauda. Vējš vienmēr nepūtīs, saule vienmēr nespīdēs un ūdens vienmēr nebūs. Līdz ar to bāzes jaudai ir jābūt jebkurā gadījumā. Paļauties tikai uz atjaunojamiem energoresursiem ir tuvredzība."

Aigars kalvītis skaidro citu valstu pieredzi: "Bāzes jaudām šobrīd pasaulē ir dažādi risinājumi - Somijā, piemēram, ir divas kodolstacijas, Zviedrijai ir kodolstacijas, Latvijā ir gāzes ģenerācija, Igaunijā ir degslāneklis, Polijā joprojām ir ogļu stacijas. Līdz ar to runāt, ka mēs brīnumainā kārtā atrisināsim valsts enerģētikas problēmas ar lieliem vēja parkiem un saules paneļiem… Šobrīd par to runāt vienkārši ir modē.

Man arī mājā ir saules paneļi. Ko man viņi dod, ja, sākot no novembra, saules nav? Nauda ir investēta, bet elektrības nav. Savukārt vasarā, kad saules ir daudz, jautājums ir, kur šo saražoto elektrību likt? Mums jau nav Spānija, kur visu laiku kondicionieri ir jādarbina. Tādēļ tas ir tāds modes kliedziens. Politiķiem ļoti patīk par to runāt, karināt sev ordeņus. Skaidrs, ka energobilancei ir jābūt sabalansētai, skaidrs, ka vēja parkus Latvijā politiski pēdējās desmitgades laikā neļāva attīstīt un mums to nav, skaidrs, ka tas ir jādara, bet, ja mēs ar to ir pārspīlēsim, tad iebrauksim otrā grāvī. Tādēļ es šajā ziņā esmu ļoti uzmanīgs, un ir jābūt tomēr profesionāliem, izsvērtiem, nevis emocionāliem lēmumiem. Šobrīd visi šie lēmumi ir emocionāli. Bez ģenerējošām bāzes jaudām šie jaunie risinājumi vienkārši nevar eksistēt."