Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Siliņa: Koalīcija atbalstīs tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Koalīcija ir vienojusies atbalstīt tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nevis visu ražotāju loku, trešdien medijiem sacīja Ministru prezidente Evika Silņa (JV).

Saeimas opozīcijas partijas "Stabilitātei" frakcija rosina līdz 2027.gadam piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā Latvijā raksturīgiem pārtikas produktiem, tostarp saglabāt PVN samazināto likmi svaigiem augļiem un dārzeņiem. Komentējot šo ierosinājumu, Siliņa medijiem norādīja, ka šādi 5% PVN likme attiektos uz plašu ražotāju loku, un "tas diez vai veicinātu konkurenci vietējiem ražotājiem".

Premjere skaidroja, ka koalīcijā ir panākta vienošanās, ka valsts atbalstīs tieši vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nākamā gada budžetā tam atvēlot trīs miljonus eiro. Par to esot informēts arī Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS), kura pārstāvētā partija, līdz šim esot opozīcijā, samazināto PVN likmi atbalstīja.

"Krauze to zina. Viņš varētu vēlēties diskutēt par 5%, bet šobrīd ir vienošanās par atbalstu vietējiem ražotājiem, un es saprotu, ka vietējie ražotāji to jau ir ļoti labi novērtējuši," sacīja Siliņa.

Ministru prezidente paredz, ka atvēlētie trīs miljoni eiro veicinās vietējo augļu un dārzeņu ražotāju konkurētspēju un eksportspēju.

Jau ziņots, šogad beigsies periods, kad svaigiem augļiem un dārzeņiem Latvijā tiek piemērota PVN samazinātā likme, proti, nākamā gada budžetā augļiem un dārzeņiem ir paredzēta PVN likme pilnā apmērā - 21%.