Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Lieldienas Tallinā nāk ar sarunām par jaunu valdošo koalīciju

© Toms Zariņš / F64

Igaunijas liberālā Reformu partija, Sociāldemokrātiskā partija, nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme" un liberālā partija "Igaunija 200" svētdien sāka sarunas par jaunu valdošo koalīciju Tallinas pašvaldībā.

Iepriekšējā valdošā koalīcija, ko veidoja kresi centriskā Centra partija un Sociāldemokrātiskā partija, izjuka nedēļas sākumā, kad to atstāja sociāldemokrāti.

Otrdien Tallinas pilsētas dome izteica neuzticību mēram Mihailam Kelvartam, kurš ir arī Centra partijas priekšsēdētājs. Par mēra pienākumu izpildītāju tika ievēlēta sociāldemokrāte Madle Lipusa, kas līdz šim bija viena no vicemēriem.

Neuzticības izteikšana Kelvartam nozīmē, ka beigusies Centra partijas divas desmitgades ilgā dominēšana Tallinas pašvaldībā.

Sociāldemokrātu frakcijas līderis Jevgeņijs Osinovskis pirmdien teica, ka partijas lēmumam atstāt valdošo koalīciju ir divi pamatiemesli, no kuriem viens ir Centra partijas biedru aizplūšana uz citiem politiskajiem spēkiem un partijas iekšējās nesaskaņas. Otrs iemesls ir ētiskās problēmas, ko rada Tallinas apgabaltiesas pagājušās nedēļas spriedums, atzīstot par vainīgu Centra partiju un divas personas lietā par tirgošanos ar ietekmi nekustamo īpašumu attīstītāja "Porto Franco" interesēs. Līdz ar Centra partiju tiesa atzina par vainīgiem tās bijušo ģenerālsekretāru Mihailu Korbu un uzņēmēju Hillaru Tederu.

Pēc Kelvarta ievēlēšanas par Centra partijas priekšsēdētāju kongresā septembrī viņam tiek pārmesta partijas politikas pastiprināta orientēšana uz krievvalodīgo interesēm un tādu prokremlisku politiķu kā Jana Toma ietekmes pieaugums partijā. Tāpēc pēdējos mēnešos Centra partiju atstājuši daudzi biedri.