Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ventspils un Jelgava iekļautas prestižajā "Financial Times" topā [papildināts]

© f64.lv, Kaspars Krafts

Britu laikraksta "Financial Times" izdevuma "FDI Intelligence" publicētajā pētījumā "Eiropas nākotnes pilsētas un reģioni 2024" Ventspils un Jelgava ierindotas labāko ārvalstu investīciju piesaistes stratēģiju topā Eiropas mikropilsētu kategorijā.

Ventspils ārvalstu tiešo investīciju (ĀTI) piesaistes stratēģija atzīta par otru labāko Eiropā, piekāpjoties Īrijas trešajai lielākajai pilsētai Limerikai. Tādējādi Ventspils sesto reizi atzīta par vienu no desmit labākajām Eiropas mikropilsētām ĀTI piesaistes stratēģijas jautājumos.

Savukārt Jelgava šajā topā ierindota sestajā vietā.

Kā aģentūru LETA informēja Ventspils pašvaldībā, Ventspili minētā pētījuma kontekstā raksturo industriālais klasteris ar rūpnieciskai ražošanai pielāgotām teritorijām, kas aprīkotas ar komunālajiem pakalpojumiem un industriālajai attīstībai pieejamu infrastruktūru. Ventspils biznesa vidi pašvaldība raksturo kā draudzīgu, solot piedāvāt profesionālu un personisku palīdzību katra projekta veiksmīgai īstenošanai.

Ventspils konkurētspējīgais piedāvājums un investīciju veicināšanas stratēģija, uzņēmējdarbības atbalsta iespējas, talantīgs darbaspēks, augsta dzīves kvalitāte un sakārtota vide pie jūras pēdējā gada laikā ir nesusi Ventspilij nozīmīgus investīciju ieguvumus, lepojas Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij").

"Financial Times" pētnieki pēc noteiktiem kritērijiem veica izvērtējumu, lai noskaidrotu investīciju piesaistē veiksmīgākās un daudzsološākās Eiropas pilsētas un reģionus. Šogad pavisam tika izvērtēti 509 pilsētu un reģionu pieteikumi piecās apakškategorijās: "Ekonomiskais potenciāls", "Cilvēkresursi un dzīvesveids", "Rentabilitāte", "Savienojamība" un "Draudzīgums uzņēmējdarbībai". Savukārt ārvalstu investīciju piesaistes kategorijā bija iesniegti 117 pieteikumi ("FDI Strategy").

Vērtējot Eiropas pilsētas, tās tika sagrupētas piecās kategorijās: lielpilsētas, lielās pilsētas, vidēja lieluma pilsētas, mazās pilsētas un mikropilsētas. Mikropilsētu grupā iekļautas pilsētas, kurās iedzīvotāju skaits nepārsniedz 100 000.

Ventspils pašvaldība uzskata, ka rezultāti šī gada vērtējumā ir sasniegti, pateicoties mērķtiecīgai industrializācijas programmai, kuru pašvaldība sāka jau 2002. gadā. Savukārt šī gada 13. februārī Ventspils pašvaldības iestāde "Ventspils osta" un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra noslēdza līgumu par projekta "Nacionālas nozīmes industriālā parka izveide Ventspili" īstenošanu. Projekta rezultātā plānots piesaistīt investorus, kas radītu vismaz 115 jaunas darba vietas.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) uzsver, ka Ventspils un Jelgavas panākumi nav nejaušība, bet ilga un rūpīga pašvaldību darba rezultāts. "Prasme būt soli priekšā ar investīciju piesaistes stratēģiju un kļūt par pozitīvu piemēru citām Eiropas pilsētām ir tiešām apsveicama. Vienlaikus es aicinu šo saņemto atzinību izmantot kā papildu dzinējspēku mūsu kopējai Latvijas ekonomikas izaugsmei, lai turpmāk šādos un līdzīgos pētījumos mēs redzētu aizvien vairāk mums labi zināmu Latvijas pilsētu nosaukumus," norāda Valainis.