Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Latvija tērēs 31 miljonu Eiropai svarīgo kopīgo interešu projektos

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valdība otrdien atbalstīja 31 miljona eiro piešķiršanu Latvijas iesaistei Eiropai svarīgo kopīgo interešu projektos (IPCEI), veicinot jaunu produktu, pakalpojumu un tehnoloģiju attīstību. Līdzekļi pieejami no Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna finansējuma.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), investīcijas mērķis ir palielināt privātos pētniecības un attīstības izdevumus, izmantojot mērķtiecīgus valsts ieguldījumus, kas veicina jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību, iesaistoties IPCEI.

Investīcijas mērķa grupa ir sīkie (mikro), mazie, vidējie un lielie komersanti, tostarp valsts kapitālsabiedrības, un pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas, kas attīsta jaunus produktus, pakalpojumus un tehnoloģijas.

EM norāda, ka, lai veicinātu Latvijas tautsaimniecības transformāciju un attīstītu ar tehnoloģijām un inovācijām saistītās konkurences priekšrocības Ministru kabineta (MK) noteikumos, atbalstu plānots sniegt personai, kam piešķirts finansējums projekta īstenošanai, lai nodrošinātu dalību IPCEI. Atbalsta saņēmējs IPCEI programmā ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā un tam ir juridiskas personas statuss, vai reģistrēts publisko personu un iestāžu sarakstā vai Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnisko institūciju reģistrā.

IPCEI programmā atbalstu plānots nodrošināt pētniecībai, konkrētāk ar projektu saistītām izmaksām, rūpnieciskajiem pētījumiem, eksperimentālām izstrādēm, tehniski ekonomiskais priekšizpētei starptautiskā līmenī.

EM prognozē, ka atbalsta programmā varētu tikt atbalstīti astoņi komersanti. Tāpat arī komersantu apgrozījuma pieaugums pētniecības projekta noslēgšanas gadā pret pētniecības projekta uzsākšanas gadu varētu būt 65 miljoni eiro, savukārt komersantu eksporta pieaugums pētniecības projekta noslēgšanas gadā pret pētniecības projekta uzsākšanas gadu varētu būt 45 miljoni eiro.

EM norāda, ka varētu tikt izveidotas 35 jaunas darba vietas, savukārt piesaistītais privāto investīciju apmērs varētu būt vismaz 20 miljoni eiro.