Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Nav izslēgts, ka piemēros likumā noteikto atbildību par jauniešu izvairīšanos no Valsts aizsardzības dienesta

© Romāns Kokšarovs/MN

No 280 izsūtītajām pavēstēm atsaukties Valsts aizsardzības dienestam, gatavību ierasties uz medicīnas pārbaudēm pauduši 168 jaunieši, kas ir nedaudz virs puses iesaukto, vēsta TV3 Ziņas.

Iesaucamie uzrunāti caur ierakstītām vēstulēm pa pastu, vai izmantojot elektroniskās adreses. Atsevišķu potenciālo karavīru vārdi pat publicēti “Latvijas Vēstnesī”, ja citādi bijušas grūtības viņus sasniegt.

Tiem, kas atbildes līdz šim nav snieguši, ministrija izsūtījusi atkārtotas vēstules. Ja arī tad neizdosies sazināties, nav izslēgts, ka piemēros likumā noteikto atbildību par izvairīšanos no dienesta.

Militārais analītiķis Mārtiņš Vērdiņš saka - šāds atbilžu skaits pat esot samērā labs, jo, piemēram, savulaik, kad atsākās rezerves karavīru mācības, atsaucība bijusi krietni zemāka.

"Ja Aizsardzības ministriju apmierina šis procentuālais samērs, cik ir atsaukušies un cik ir izsūtītas vēstules, tad, protams, ir okei, elektroniskie sakaru līdzekļi strādā un viss ir labi. Ja tomēr nepietiek un trūkst, tad ir jāiziet no kabinetiem ārā un jāiet tuvāk iesaucamajiem," norāda Mārtiņš Vērdiņš

Ar to Vērdiņš domā Valsts aizsardzības dienesta filiāles reģionos, kādas savulaik Latvijā bijušas obligātā militārā dienesta laikā. Tas sekmēja gan jauniesaucamo sasniegšanu, gan bija ērts saziņas instruments arī ģimenēm.