Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Pērn atklāto nedrošo preču sarakstā pārsvarā bērnu preces un rotaļlietas

© Unsplash

Latvijā visvairāk atklātās nedrošās preces 2023. gadā ir bērnu preces un rotaļlietas, aģentūru LETA informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāvji.

Pērn PTAC Eiropas Savienības ātrās ziņošanas sistēmā "Rapex" iesniedza 21 ziņojumu par atklātām nedrošām precēm. Tostarp 15 gadījumos tika informēts par nedrošu preci, kurai noteikts nopietns risks, no tām deviņām bērnu precēm un rotaļlietām, divām elektroprecēm un četrām ķīmiskām precēm.

Savukārt viens ziņojums bija par bērnu preci, kurai dokumentā nebija iekļauta visa citām dalībvalstīm vajadzīgā informācija, bet pieci ziņojumi - par precēm, kurām noteikts zemāks risks par nopietnu, proti, divām elektroprecēm, divām bērnu precēm un rotaļlietām un vienu gāzes iekārtu.

Izvērtējot risku, astoņām nedrošajām precēm tika noteikts ķīmiskais risks, četrām precēm - elektrošoka un ugunsbīstamības risks, trim precēm noteikts nosmakšanas risks, bet pārējām - dažādi citi riski.

PTAC norāda, ka kopumā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, Norvēģijā, Islandē un Lihtenšteinā pērn visvairāk tika informēts par riskiem, kas saistīti ar ķīmiskām vielām, traumām, aizrīšanos un vides apdraudējumiem. Visbiežāk paziņoto produktu kategoriju augšgalā ir kosmētikas līdzekļi. Nedrošo preču sarakstā tiem seko rotaļlietas, mehāniskie transportlīdzekļi, elektroierīces un apģērbi.