Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

VARAM pārveidos par DARAM; KEM pārtaps par KEVM

© MN

Valdībā tiek gatavots lēmumprojekts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārveidei par Dabas aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (DARAM).

Tiesību aktu portālā saskaņošanai iesniegts valdības rīkojuma projekts par VARAM un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) reorganizāciju un Klimata, enerģētikas un vides ministrijas (KEVM) un DARAM izveidošanu. Plānots, ka reorganizācija noslēgsies 1.jūlijā, KEM no VARAM pārņemot vides aizsardzības politikas jomu.

Līdz ar šīm pārmaiņām DARAM kļūs par vadošo valsts pārvaldes iestādi dabas aizsardzības jomā, bet KEVM par vadošo valsts pārvaldes iestādi vides aizsardzības politikas jomā.

Pārmaiņas paredz, ka no VARAM un KEM tiks pārcelts Vides aizsardzības departaments ar 37 amata vietām.

Ar 1.jūliju tiks mainīta arī Valsts vides dienesta un Vides pārraudzības valsts biroja pārraudzība. To turpmāk pārraudzīs KEVM. Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra valstij piederošo daļu turētāja būs KEVM.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pēc vides dienestu pārcelšanas no VARAM uz Klimata un enerģētikas ministriju, Dabas aizsardzības pārvalde, Salaspils botāniskais dārzs un Dabas muzejs varētu palikt VARAM pārziņā.

Kopumā iecerēts, ka VARAM saglabās pārraudzību pār dabas jomu, kas saistīta ar izglītojošo un informējošo funkciju, pašvaldībām un īpaši aizsargājamām teritorijām.