Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Analītiķi: gada inflācija martā saglabājas viena procenta robežās

© Ģirts Ozoliņš / F64

Latvijā gada inflācija šogad martā varētu būt bijusi 0,7-0,8% apmērā, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,4%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka 2024.gada martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā varētu būt bijusi inflācija 1% apmērā, tādējādi gada laikā patēriņa cenām pieaugot par 0,7%.

"Martā gaidāms cenu līmeņa lēciens, ko ietekmēs sezonālie faktori," sacīja Gašpuitis.

Viņš skaidroja, ka, nomainoties sezonas precēm, cenas martā pieaug apģērbiem un apaviem. Tāpat sezonālie faktori varētu būt ietekmējuši atsevišķu pārtikas produktu cenas. Cenas pieauga arī degvielai, kā arī neliels kāpums gaidāms pakalpojumu grupās. Tajā pašā laikā joprojām ļoti vāji, bet samazinājās siltumenerģijas tarifi.

"Luminor Bank" ekonomists Pēteris Strautiņš aģentūrai LETA sacīja, ka martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 1%, tādējādi inflācijai gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2023.gada martu - veidojot 0,8%.

"Marts mēdz būt mēnesis ar visstraujāko cenu pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu - vidēji iepriekšējos desmit gados mēneša inflācija martā bija 1%. Tā varētu būt bijis arī šogad," sacīja Strautiņš.

Viņš skaidroja, ka patēriņa cenu kāpumu martā noteica sezonalitātes ietekme uz pārtikas cenām, kā arī apģērbu izpārdošanas sezonas beigas. Šogad papildus ietekme bija arī akcīzes izmaiņām, tāpat varētu būt bijis neliels naftas produktu cenu kāpums pasaules tirgus notikumu dēļ.

Strautiņš arī atzīmēja, ka gada inflācija martā varētu būt sasniegusi 0,8% pretstatā februārī fiksētajiem 0,4%. Līdzīgā līmenī tā varētu būt aprīlī, taču pēc tam tā krasi samazināsies bāzes efekta dēļ un atlikušajos gada mēnešos svārstīsies tuvu nullei.

Arī "Swedbank" ekonomists Oskars Niks Mālnieks aģentūrai LETA prognozēja, ka 2024.gada martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 1%, tādējādi inflācijai gada laikā esot nedaudz zem 1%.