Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Tas ir jāredz! Krāšņi saplaukst jaundzimušo bērniņu ziedu pļava

© Margarita Bērziņa

Pagājušā gada rudenī Cēsu Ruckas muižas parkā tika iestādīti 16 tūkstoši tulpju un narcišu sīpolu. Ar šo tika akcentēts 2022.gadā fiksētais, tā brīža rekordzemais dzimstības līmenis Latvijā.

Katram bērniņam pa ziedam

Kopš 2023.gada oktobra Cēsu Ruckas muižu apsaimnieko biedrība “Live Latvia”, kuras dibinātājs ir cēsnieks, Latvijas patriots Renārs Sproģis. Muižas saimnieks stāsta: “Man vienmēr ir bijusi svarīga gan Latvijas vēsture, gan šodiena, gan nākotne. Tāpēc, uzsākot saimniekot Ruckas muižā, velējos izdarīt ko tādu, kam būtu simboliska nozīme ne tikai šodienas skatījumā, bet arī nākotnē. Ceru, ka tulpes un narcises sakuplos, puķēm būs vairāki bērniņi, tādējādi dodot signālu, ka, lai arī kādi laiki ir mūs piemeklējuši, bērniem būs būt! Mūsu bērni ir Latvijas nākotne un mani, kā vairāku bērnu tēvu, ļoti satrauca ziņa, ka 2022.gadā ir piedzimuši tikai 16 tūkstoši bērniņu - tas ir daudz par maz, lai mēs spētu pastāvēt kā nācija arī pēc vairākiem simtiem gadu. Jāpiebilst, ka pat otrā pasaules kara laikā Latvijas teritorijā bija daudz labāki dzimstības rādītāji. Diemžēl situācija neuzlabojas un 2023.gadā ir piedzimis vēl mazāk bērnu. Es vēlos, lai šo faktu pamana, tāpēc savu iespēju robežās aktualizēju šo problemātiku -, šajā gadījumā katram jaundzimušajam bērniņam iestādu pa vienam pavasara ziedam.”

Rudenī sīpolpuķu stādīšana turpināsies

Tulpju un narcišu puķu sīpoli tika iegādāti no Latvijas selekcionāra Jāņa Dukaļska, bet stādīšanā iesaistījās liels skaits šīs akcijas atbalstītāju, tostarp ģimenes ar bērniem, skolēni un pat bērnudārznieki. Renārs Sproģis ir gandarīts, ka sīpolpuķu stādīšanā iesaistījās tik daudz atbalstītāju, tomēr jāsaka, kā ir: ne visi sīpoli ir iestādīti pareizi, tāpēc ne visi 16 000 tūkstoši šajā pavasarī uzziedēs. Tomēr muižas saimnieks šajā faktā neko sliktu nesaskata: “mēs mācāmies no savām kļūdām!” Šogad sīpolpuķu stādīšana turpināsies, tomēr lielāka uzmanība tiks pievērsta darbu organizācijai, lai ar katru nākamo pavasari parka pļava muižas ieejas pusē kļūtu arvien iespaidīgāka.

Vairāk par Ruckas muižu lasīt šeit .

Nra.lv par Ruckas muižas jaunumiem rakstīja šeit

Margarita Bērziņa