Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Šodien AIDS upuru piemiņas diena

Piemiņas brīdis pie stēlas © F64

Latvijā ir gandrīz pieci tūkstoši cilvēku, kuriem diagnosticēts HIV (cilvēka imūndeficīta vīruss). Kopš 1987. gada, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais HIV inficētais, miruši 292 cilvēki ar AIDS. Šodien pasaulē un arī Latvijā atzīmē AIDS upuru piemiņas dienu, iededzot svecītes cilvēku piemiņai.

Latvijā ir gandrīz pieci tūkstoši cilvēku, kuriem diagnosticēts HIV (cilvēka imūndeficīta vīruss). Kopš 1987. gada, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais HIV inficētais, miruši 292 cilvēki ar AIDS. Šosvētdien pasaulē un arī Latvijā atzīmē AIDS upuru piemiņas dienu, iededzot svecītes cilvēku piemiņai.

Lai saglabātu veselību, HIV inficētajiem ļoti būtisks ir citu cilvēku atbalsts un sapratne. Šajā ziņā daudz nozīmē arī līdzbiedru palīdzība, sarunas un padomi, ko sniedz cilvēki, kuri paši vai kuru tuvinieki sadzīvo ar HIV/AIDS, atzīst biedrības AGIHAS cilvēki, kuri šogad kopā ar atbalstītājiem (Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros, Kondomi.lv, Latvijas Infektoloģijas centra HIV/AIDS epidemioloģiskās uzraudzības un profilakses nodaļa un apvienība HIV.LV kā informatīvie atbalstītāji) organizē piemiņas pasākumus. Speciāli šai dienai AGIHAS sagatavojusi atklātnes ar slavenu cilvēku attēliem: "Ir cilvēki, kurus pazīst visa pasaule par viņu sasniegumiem. Dažiem no viņiem ir AIDS. Mūsu mīlestību tas nemazina."

Atklātnes iespējams aplūkot saitē: http://www.apvienibahiv.lv/docs/729/AGIHAS/AGIHAS_atklatnes.pdf

Šosvētdien no pulksten 12 Centrālās stacijas laukumā brīvprātīgie rīdziniekiem un pilsētas viesiem bez maksas dalīs atklātnes ar AIDS mirušo pasaules slavenību foto un prezervatīvus, kā arī sniegs visiem interesentiem informāciju par šīs dienas tēmu, bet pulksten piecos vakarā notiks zibakcija piemiņas vietā pie stēlas pretī Centrālajai stacijai (skvērā starp ielu krustojumiem), lai iedegtu piemiņas svecītes.

Piemiņas brīdis piektdien notika arī Igaunijā - septiņu minūšu ilgā zibakcija notika Tallinā, Johvi, Narvā un Tartū. Zibakcijas dalībnieki nesarunājās ne cits ar citu, ne ar garāmgājējiem, bet satiktajiem cilvēkiem rādīja plakātus un tad klusējot pameta akcijas vietu.