Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvija bloķē pieeju ārvalstu bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra vadītājs Andris Leitass © Ojārs Lūsis

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) lūdzis vairāku kaimiņvalstu meteoroloģiskajiem dienestiem aizliegt piekļuvi to mājaslapās publicētajai informācijai no datoriem ar Latvijas IP adresi.

Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvalde jau no pirmdienas slēgusi pieeju savam radaram un arī HIRLAM modeļa prognožu kartēm, kas piedāvāja augstas izšķirtspējas prognozi ne tikai Lietuvai, bet arī visai Latvijai.

17.oktobra pēcpusdienā piekļuve no Latvijas IP adresēm slēgta arī Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta meteoroloģiskajam radaram. Mājaslapā norādīts, ka piekļuve slēgta saskaņā ar abu valstu meteodienestu vienošanos.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra vadītājs Andris Leitass portālam nra.lv pastāstīja, ka šādu lūgumu LVĢMC nav izteicis, ka pārējo valstu Meteoroloģijas dienesti ir neatkarīgi un paši tiesīgi izlemt kā viņiem rīkoties.

Tomēr telefonsarunā ar Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta (IMHI) pārstāvi tika noskaidrots, ka viņi tā rīkojušies tieši pēc LVĢMC lūguma.

"Ņemot vērā labo savstarpējo attiecību principus starp pasaules meteoroloģiskajā organizācijām, Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūts apmierināja Latvijas kolēģu lūgumu liegt Latvijas iedzīvotājiem pieeju Igaunijas meteoroloģiskajiem datiem," nra.lv norādīja IMHI vadītājs Jans Sārs. Viņš arī informēja, ka LVĢMC savu lūgumu pamatojusi ar to, ka ir kļuvusi par ekonomiski patstāvīgu komercuzņēmumu.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir lūgusi LVĢMC sniegt skaidrojumu par meteoroloģiskā radara darbības nodrošināšanu un informācijas pieejamību, nra.lv informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane.

Jau ziņots, ka no 2011. gada 13. oktobra LVĢMC ir ieviesis arī jaunu pakalpojumu: pieeja meteoroloģiskā radara informācijai par samaksu. Pakalpojums nodrošinās pieeju meteoroloģiskajam doplera radaram visiem interesentiem par samaksu vai nu izmantojot SMS iespējas, vai slēdzot līgumu ar LVĢMC par šī pakalpojuma izmantošanu. Maksa par šo pakalpojumu ir 0,30 Ls stundā. Pēc A.Leitasa vārdiem šāda maksa tika ieviesta, lai varētu nodrošināt radara turpmāko nepārtraukto darbību. Kā ziņots šī centra mājaslapā meteoroloģiskā radara nepārtrauktas darbības nodrošināšanai ir nepieciešami līdzekļi rezerves daļu, elektrības, uzturēšanas un citu izmaksu segšanai. Šīs izmaksas netiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem un LVĢMC rīcībā nav finanšu resursu šo izdevumu segšanai. Tikai jaunu rezerves daļu iegādei, lai nodrošinātu nepārtrauktu meteoroloģiskā radara darbību, ir nepieciešami 30 000 LVL.

"Latvijas meteoroloģijas centra darbība nav traucēta. Mēs joprojām sadarbojamies ar Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Baltkrievijas Meteoroloģijas centriem. Un mūsu darbiniekiem nav liegta informācijas pieeja," teica Andris Leitass.