Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Izdemolētas un aplaupītas Latvijas Sarkanā krusta telpas

© Andrejs Terentjevs, f64

Naktī uz piektdienu zagļi izdemolējuši un aplaupījuši Latvijas Sarkanā krusta telpas Rīgas centrā.

"Mūsu darbs ir praktiski paralizēts, viss ir izdemolēts," nra.lv saka Latvijas Jaunatnes sarkanā krusta vadītāja Agnija Jankovska. Zagļi uzlauzuši durvis, izsituši logus, visas telpas izdemolējuši, iznesuši visu, ko vien varējuši - datorus, ziedojumu kastes, naudu, arī organizācijas dokumentus, tostarp zīmogus.

Sarkanā krusta darbinieki jau bija sākuši pakot Ziemassvētku dāvanas maznodrošinātām Latvijas ģimenēm, bet zagļi aiznesuši arī tās. Šajās paciņās bija cepumi, zīmulīši, vienreiz lietojamie fotoaparāti bērniem.

Pirms apmēram divām nedēļām Sarkanais krusts no nama Skolas ielā 1, Rīgā, pārcēlās uz divstāvu māju Šarlotes ielā, netālu no Dailes teātra. Tagad Sarkanais Krusts atrodas Rīgas 1. slimnīcas teritorijā. Diemžēl organizācija nebija paspējusi nodrošināt signalizāciju. " Varbūt mēs esam naivi, bet pie mūsu durvīm plīvo Sarkanā krusta karogs, domājām varbūt tas mūs var pasargāt," spriež Agnija Jankovska. Iespējams, laupīšana bija plānota, jo nejaušs zaglis nevarētu ar vienu piegājienu iznest tik daudz mantu. Visticamāk, viņi arī iepriekš ievākuši informāciju vai zinājuši, ka nupat uz šīm telpām kāds ir pācēlies. Nra.lv novēroja notikuma vietā, ka visām durvīm izsisti stikli, bet pārējās durvis izspertas ar kājām. Dokumenti, bukleti un citas lietas, kuras zagļiem nešķitušas svarīgas, izmētātas pa visām telpām. Ir acīmredzami, ka tā nav vienkārša zādzība, bet brutāls vandālisms.

A. Jankovska norāda, ka praktiski darbu pašlaik organizācija nevar turpināt un cer uz cilvēku vai uzņēmumu atsaucību šādā brīdī, lai varētu turpināt iesākto palīdzības darbu. "Ne tik daudz Sarkanais Krusts ir apzagts, cik visi Latvijas maznodrošinātie iedzīvotāji, kuriem mēs palīdzam," saka A. Jankovska.

Policija uzsākusi izmeklēšanu.