Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesa izskatīs lietu par alkohola ekspertīzes atzinuma viltošanu

Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments nākamceturtdien, 11.februārī, kasācijas kārtībā iecerējis vērtēt nolēmumu krimināllietā par alkohola ekspertīzes atzinuma viltošanu, kurā apsūdzētas trīs bijušās Narkoloģijas valsts aģentūras (NVA) ekspertes un viens Ceļu policijas (CP) darbinieks.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2008.gada 24.novembrī bijušajai NVA darbiniecei Hanai Kulaginai piesprieda astoņu mēnešu brīvības atņemšanu nosacīti ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Tāds pats sods tika piemērots arī bijušajam ceļu policistam Andrejam Čerņavskim. Savukārt abām pārējām toreizējām NVA darbiniecēm - Olgai Dmitrijevai un Annai Širokovai-Klingmanei - tiesa piesprieda deviņu mēnešu nosacītu brīvības atņemšanu ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Prokurors tiesas debatēs bija lūdzis apsūdzētajiem piespriest tikpat ilgus brīvības atņemšanas sodus, taču valsts apsūdzība uzskatīja, ka tie izciešami reāli, nevis nosacīti, kā to lēma tiesa. Neviens no apsūdzētajiem savu vainu viņiem inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos neatzina un visi lūdza sevi attaisnot.

Vēlāk Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedums tika pārsūdzēts un izskatīšanai apelācijas kārtībā lieta nonāca Rīgas apgabaltiesā. Latvijas tiesu portālā pieejamā informācijas liecina, ka arī apgabaltiesa 2009.gada 8.jūlijā atstājusi negrozītu pirmās instances spriedumu. Tomēr arī šis nolēmums pārsūdzēts, un tagad lieta nonākusi trešajā tiesu instancē - AT Senātā.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savulaik noskaidroja, ka CP darbinieks sazinājies ar NVA darbiniecēm un vienojies par to, ka pārbaudes laikā kādam ceļu satiksmes negadījuma izraisītājam tiks fiksēts būtiski mazāks mērījums par notikuma vietā konstatēto alkohola koncentrāciju asinīs. Notikuma vietā autovadītāja organismā konstatētas 2,12 promiles pirmajā un 1,95 promiles otrajā alkohola pārbaudes reizē.

Tomēr persona nepiekrita CP darbinieku veiktajiem mērījumiem un devās uz NVA ekspertīzes veikšanai. Vienlaikus CP darbinieks sazinājās ar NVA darbiniecēm un vienojās par to, ka pārbaudes laikā personai tiks fiksēts būtiski mazāks mērījums - mazāk nekā viena promile. Par to ceļu satiksmes negadījuma izraisītājs NVA darbiniecēm samaksāja 50 latus, liecina apsūdzība.

Kaut gan sākotnēji vainīgajai personai administratīvā pārkāpuma lietā tika uzlikts naudas sods 350 latu apmērā un atņemtas vadītāja tiesības uz 20 mēnešiem, NVA veiktās ekspertīzes viltošanas rezultātā sods tika būtiski samazināts - 150 lati un tiesību atņemšana uz sešiem mēnešiem.

Medicīniskās aprūpes un darbaspēju ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija pirms vairākiem gadiem atklāja, ka viena no šobrīd apsūdzētajām - Kulagina - ir arī nepareizi interpretējusi savu kolēģu atzinumu, norādot, ka toreizējais KNAB Izziņas nodaļas vadītājs Ilmārs Bode ļaunprātīgi pārsniedzis antidepresanta "Xanax" devu.

Kulagina arī pārkāpusi Ārstniecības likumu, sniedzot ziņas par Bodes veselību bez NVA priekšnieces atļaujas. Par pretlikumīgu atzīts narkoloģes skaidrojums, uz kuru balstījās toreizējais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs, Bodi atbrīvojot no amata.

Kā ziņots, Bode ar Loskutova rīkojumu tika atstādināts no amata par apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar amatpersonas statusu.

Kā toreiz rakstīja laikraksts "Diena", lai gan NVA eksperte ķīmiķe Hodasēviča secināja, ka Bodes organismā ir atrastas "Xanax" sastāvdaļas, biroja izmeklēšanas komisija no NVA lūdza papildu paskaidrojumu, ko pāris dienas vēlāk jau sniedza Kulagina.

Kulagina norādījusi, ka Bode esot pārdozējis ārsta izrakstīto trankvilizatoru "Xanax", kā arī uzsvērusi viņa neadekvāto uzvedību, paātrināto pulsu, paplašinātās acu zīlītes un nedrošo gaitu, lai gan visi šie faktori pirmajā atzinumā tika aprakstīti kā normāli.