Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zaļo un zemnieku savienība rosina skatīt jautājumu par ienākuma nodokļa izmaiņām lauksaimniecība

Zaļo un Zemnieku savienība ir ierosinājusi Koalīcijas sadarbības padomes sēdē, kas notiks 8.martā, skatīt jautājumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa izmaiņām lauksaimniecības nozarē.

Šobrīd situācija kopumā attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksātājiem lauksaimniecībā ir slikta:

- 2010.gadā IIN likme saimnieciskās darbības veicējiem tika paaugstināta no 15% uz 26%.

- Ar nodokli neapliekamā summa tika samazināta no 4000 latu uz 2000 latu.

- Valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsts lauksaimniecībai no 2010.gada 1.janvāra tiek iekļauts IIN aprēķinā un aplikts ar nodokli.

Likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" pārejas noteikumu 54. punkts nosaka, ka "Vienoto platību maksājumu summas, kas piešķirtas par 2009.gadu kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, bet izmaksātas pēc 2009.gada 31.decembra, nav iekļaujamas maksātāja apliekamajā ienākumā."

Ņemot vērā to, ka atbalsta maksājuma summas tiek iekļauts arī pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) aprēķinā, lauksaimniekam visu gadu būs jāmaksā sociālie maksājumi par saņemtajām valsts un ES atbalsta summām.

Lai labotu pašreizējo situāciju nodokļu jomā lauksaimniecības nozarē, ZZS frakcija ierosina:

1. Veikt izmaiņas likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli":

1.1. Samazināt 2010.gadā IIN likmi individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, saimnieciskās darbības veicējiem no esošās 26% likmes uz 15% likmi.

1.2. Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" pārejas noteikumu 54. punktā, nosacīt, ka atbalsta maksājumu summas, kas piešķirtas par 2009.gadu kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai, bet izmaksātas pēc 2009.gada 31.decembra, nav iekļaujamas maksātāja apliekamajā ienākumā.

1.3. Paaugstināt ar IIN nodokļa neapliekamo summu no 2000 uz 4000 latu.

2. Atļaut zemnieku saimniecībām pārreģistrēties kā uzņēmumu ienākumu nodokļu maksātājam (UIN), atceļot minimālo 200 000 latu apgrozījumu (ieņēmumu) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskatāmajā gadā.

3. Nepakļaut ieņēmumus no atbalsta maksājumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) aprēķināšanai