Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Mēģinās ierobežot slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju

Saeima šodien otrajā lasījumā akceptēja grozījumus likumā "Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām", kuros tiek mēģināts ierobežot slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju.

Likums noteiks - ja par aģitāciju ir saņemta samaksa un apmaksātājs atbilstoši šā likuma noteikumiem nav norādīts, tā uzskatāma par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, teikts likumprojektā. Par samaksu būs uzskatāma jebkāda atlīdzība, tai skaitā jebkuri mantiski labumi, pakalpojumi, tiesību nodošana, atbrīvošana no pienākuma, atteikšanās no kādas tiesības par labu citai personai.

Slēptā priekšvēlēšanu aģitācija ir aizliegta. Slēptajai priekšvēlēšanu aģitācijai iztērētie līdzekļi tiks ieskaitīti attiecīgās politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības vai "trešās personas" priekšvēlēšanu izdevumos.

Latvijas Radio un Latvijas Televīzija vismaz 150 dienas pirms vēlēšanām būs jānosūta priekšvēlēšanu aģitācijas raidlaika izcenojumus visam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTP), kas minēto informāciju nekavējoties publiskos savā mājaslapā internetā.

Ja raidorganizācija likumā paredzētajos termiņos nebūs nosūtījusi NRTP priekšvēlēšanu aģitācijas raidlaika izcenojumus, šai raidorganizācijai priekšvēlēšanu aģitācijas periodā būs aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Šāds noteikums attieksies arī uz laikrakstiem un žurnāliem. Ja preses izdevums likumā paredzētajos termiņos nav nosūtījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla izvietošanas izcenojumus, šim preses izdevumam priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ir aizliegts izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Vēlēšanu dienā, kā arī 60 dienas pirms vēlēšanu dienas raidorganizācijām būs aizliegts izplatīt tādu personu vadītus raidījumus, gatavotus komentārus, intervijas un reportāžas, kuras ir pieteiktas par deputātu kandidātiem vai pirms vēlēšanām ir publiski paziņojušas par savu līdzdalību kādas politiskās organizācijas vai politisko organizāciju apvienības darbībā.

Vēlēšanu dienā līdz plkst.20 vakarā un Eiropas Parlamenta vispārējā vēlēšanu dienā līdz plkst.22 vakarā raidorganizāciju raidījumos būs aizliegts iekļaut sabiedriskās domas aptauju rezultātus par politisko organizāciju, politisko organizāciju apvienību vai atsevišķu deputātu kandidātu popularitāti.

Jāpublisko būs arī līgumi par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu par samaksu internetā, telpās un publiskās vietās neatkarīgi no īpašuma piederības vai par pasta pakalpojumu izmantošanu, lai nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.