Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šķēle ķeras pie pārbaudītām vērtībām, uzsverot ģimenes un bērnu lomu

Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Andris Šķēle, sakot uzrunu politiskās apvienības "Par labu Latviju" dibināšanas pasākumā, akcentēja cilvēka, ģimenes un bērnu nozīmi.

Apmeklējot Latvijas novadus, Šķēle ir pārliecinājies, ka apvienības atbalstītājiem ir trīs pamatvērtības: latviskas Latvijas politiskā neatkarība, ekonomiskā patstāvība un tradicionālais ģimenes modelis kā mūsu valsts pamats.

Politiķis sacīja, ka Latvijas ekonomiskās patstāvības faktiski vairs nav. "Tikai ārkārtīgi spēcīga politiska griba, mums pie varas nākot, varētu tās zaudēšanu apturēt bez kaitējuma Latvijas starptautiskajam prestižam. Bet politiskā neatkarība balstās valsts spējā pastāvēt finansiāli un ekonomiski, līdz ar to "de facto" arī tā jau ir apdraudēta," teica Šķēle.

"Kas attiecas uz tradicionālo, Satversmē nostiprināto ģimenes modeli, es pieļauju, ka sevi politikā pieteikušie ļaudis, kas gadiem ilgi ir dažādas netradicionālas idejas aizstāvējuši savu avīžu slejās, sagribēs parotaļāties ar šo domu arī likumdevēja krēslos sēžot. Mūsu uzdevums ir būt labējiem un konservatīviem šo vārdu klasiskajā nozīmē un nekādus eksperimentus ar pamatvērtībām nepieļaut," uzsvēra TP priekšsēdētājs.

Pēc viņa teiktā, apvienības "Par Labu Latviju" mērķis ir skaidrs - valsts, kurā ikvienam cilvēkam ir iespēja izglītoties, rast profesionālu piepildījumu un nodzīvot labu mūžu līdz sirmam vecumam.

Šķēle pauda viedokli, ka ikkatram Latvijas bērnam jāsaņem vislabākā veselības aprūpe, nākamo četru gadu laikā pilnībā jāizskauž bērnudārzu rindas. Vidējai izglītībai arī turpmāk jābūt bezmaksas, bet arī bez vecāku līdz maksājumiem. Ir jāatrisina samudžinātais mācību grāmatu jautājums, teica politiķis.

"Latvijā jāiedibina ilglaicīga doktrīna par visa labākā nodrošināšanu bērniem. Tikai tad šeit dzims bērni. Tikai tad viņi ar saknēm ieaugs Latvijā, nevis Īrijā vai Anglijā. Tikai tad viņu dzīves saaugs ar savas tautas likteni," uzrunā teica Šķēle, atzīmējot: "Valstī, kurā nedzimst bērni, nav morāles. Bet sarodas moralizētāji. Ja nākošos 20.gadus "bērns" nebūs Latvijas valdības darba galvenā mēraukla, tad 2030.gadā nebūs kam uzturēt pensionārus."

"Bērnā kā valsts mērķtiecīgas politikas jēdzienā ir iekodēts viss. Tajā ir nodokļi un budžets, tajā ir darba ražīgums un eksports, tajā ir izglītības sistēma un nācijas veselība. Bērnā kā valsts vīru atbildības mērauklā ir gan valsts ilgtermiņa solījumi, gan fiziskas drošības sajūta šodien. Tādēļ Latvijas valstij ir jārāda vēl šodien nedzimušiem bērniem, ka viņi mums jau tagad rūp. Ka mēs viņus gaidām. Gaidām ar pieejamu bērnudārzu un bezmaksas izglītību. Viņu pirmo patstāvīgo sapņu realizēšanai mēs sniegsim valsts tiešo atbalstu 1000 latu apmērā," solīja Šķēle.

Viņš pauda pārliecību, ka 2028.gadā, izsniedzot šo valsts pirmo tiešo atbalstu, daudz vieglāk būs uzturēt viņos pārliecību par šo jauniešu pensijām nākotnē un motivēt strādāt viņus Latvijā un maksāt nodokļus.

"Katrai jaunajai reģistrētai ģimenei jau šodien ir nepieciešami atvieglojumi pirmā mājokļa iegādei. Tātad katram mazulim ir jābūt vecāku mājām," teica Šķēle.

TP priekšsēdētājs informēja, ka ir padomā konkrētas lietas, ko darīt nodokļu jomā. Piemēram, Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāmaina, nosakot, ka minimālā alga ir beznodokļu ienākums, tai skaitā arī pensionāriem. Tādā veidā tiks iedibināta progresivitāte, vienlaikus nenokaujot to uzņēmīgo ļaužu iniciatīvu, kuri godīgā darbā ir spējīgi pelnīt arī krietni vairāk, uzskata Šķēle.

Viņš solīja, ka apvienība neļaus pacelt pievienotās vērtības nodokļa likmes zālēm, apkurei, transporta pakalpojumiem un grāmatām.

"Budžets ir sabalansējams ne jau balstoties šajās pozīcijās. Nodokļu progresivitāte ir ieviešama uz otro, trešo un vairākiem nekustamajiem īpašumiem. Katrai ģimenei ir tiesības uz vienu mājokli, kuru tā spēj apmaksāt. Nekustamā īpašuma tirgus atdzīvināšana ir Latvijas valdības atbildība. Bet vajag drosmi nostāties pret spekulantiem. Latvijas valdībai pašai jārāda piemērs taupīgā un sapratīgā tēriņu vajadzībā. Es pat gribētu teikt, ka varbūt viens no pirmajiem soļiem - būt mazai valdībai, būt lētai valdībai, būt efektīvai valdībai - ir solis uz mērķi būt labai valdībai," teica Šķēle.

Viņš uzsvēra, ka labs budžets ir budžets bez deficīta un Latvija būs stipra un finansiāli pašpietiekama, ja tās valdība nedzīvos uz parāda. Pēc Šķēles domām, patlaban tiek notrallināts starptautiskais aizdevums.

Viņaprāt, daudzu miljardu valdības aizņēmums tiek izniekots, nereformējot valsti. Šķēle sola, ka valsts pārvaldes reforma būs dziļa un pamatīga un ka no tās Latvija izvairīties nevarēs.

"Mēs iestāsimies par principu - mazāk valdības, vairāk pašvaldības. Tātad vara un nauda tuvāk cilvēkiem," teica politiķis.

Šķēle savā runā uzrunāja arī tos cilvēkus, kas ir aizbraukuši no Latvijas, bilstot: "Jūs esat Latvijai vajadzīgi. Mums sāp par Jums. Mēs atjaunosim iekšējo tirgu. Tādēļ mēs būsim gatavi, ja vajadzēs, aizcirst skaļāk vienas otras durvis Briselē, bet mūsu viedokli sadzirdēs. Katra jauna darba vieta ir būtiska. Pat ja pirmajā brīdī par to ir jādod nodokļa atlaide vai piemaksa. Katram ar godīgu darbu ir jāspēj Latvijā nopelnīt ģimenei nepieciešamais."

Šķēle pieminēja arī pensionārus. Pēc viņa teiktā, pensijām ir jābūt ar nodokli neapliktām minimālās algas apmērā. "Mēs iestāsimies par to, ka uzkrājošā daļa otrajam pensiju līmenim ir jāpalielina, kā arī aizstāvēsim normu par laulātā tiesībām mantot uzkrāto pensijas daļu. Jo tā nav valdības nauda. Tā ir nākamo pensionāru nauda un laulāto starpā ir jābūt tiesībām uzkrāto mantot. Tas būtu arī apliecinājums mūsu tautas ģimeniskumam, savstarpējai solidaritātei un dzimtas sajūtai," teica politiķis.

Savā uzrunā Šķēle citēja Kārļa Skalbes teikto: "Kas strādā, tas zina, ka viņš nestrādā priekš sevis vien."

"Mūsu politiskie lēmumi būs skaidri, saprotami un konsekventi. Tie nāks par labu cilvēkiem un stiprinās Latvijas nākotni. Tie ļaus ļaudīm dzīvot piepildītus mūžus, smeļot spēku Latvijas dabā un veldzējot dvēseli latviešu kultūrā. Tie liks katram turēt Latviju mīļu," solīja TP priekšsēdētājs.

Viņš arī kritizēja, ka Latvijas valsts, pati augot, aizmirsa par savu cilvēku sapņiem. Uz šo problēmu Šķēle norādīja Kārļa Skalbes vārdiem, kurš brīvvalsts pirmajos gados savās "Mazajās piezīmēs" rakstīja: "Par visu vairāk, liekas, mums ir apnicis cilvēks. Viņu nosit un aizmirst. Mēs neprotam interesēties par cilvēku un cilvēku likteņiem. Varbūt tāpēc mēs ar katru dienu aizejam tālāk no cilvēcības."

Kā jau ziņots, šodien notiek politiskās apvienības "Par labu Latviju" dibināšanas forums, kurā par kopīgu dalību 10.Saeimas vēlēšanās vienosies piecas partijas - Tautas partija, LPP/LC, "Ogres novadam", "Latgales tauta", "Vienotā Rēzekne" - un tautas kustība "Par labu Latviju", bet kā asociēta dalībniece līgumam pievienosies partija "Jaunlatvija", kura vēl kongresā nav lēmusi par dalību apvienībā.