Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Latvenergo" lietā kopā septiņi aizturētie

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis piecas "Latvenergo" koncerna amatpersonas - prezidentu Kārli Miķelsonu un viņa vietnieku Aigaru Meļko, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieku Andreju Stalažu, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehnisko vadītāju Edgaru Vitkovski. Aizturētas arī divas privātpersonas.

Ekonomikas ministrija (EM) pirms īsa laika saņēmusi vēstuli no KNAB, kurā tiek norādīts, ka pret aizturētajām personām sākts kriminālprocess par iespējamām pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar tīšu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu lielā apmērā.

EM valsts sekretārs Juris Pūce norādīja, ka patlaban EM nav plānojusi iecelt kādus aizvietotājus aizturētajām amatpersonām, jo "Latvenergo" ir izstrādāta kārtība, kā norit darbs, ja kāda no amatpersonām nevar pildīt savus pienākumus. Patlaban jau esot nodrošināts, ka darbs koncernā netiek traucēts.

EM nav plānojusi pagaidām prasīt plašākus skaidrojumus no KNAB par ierosināto lietu un tās detaļām, jo, kā norādīja Pūce, "jāļauj tiesībsargājošajām iestādēm darīt savu darbu".

Vienlaikus Pūce norādīja, ka skaidrība par notikumu tālāko virzību varētu būt pēc 48 stundām, kad beigsies īslaicīgās aizturēšanas laiks.

Saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam KNAB ir sācis kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu, informē KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kriminālprocess sākts 14.jūnijā, un tā gaitā vakar, 15.jūnijā, ir aizturētas septiņas personas.

Vitenburgs norādīja, ka lēmumi par drošības līdzekļu piemērošanu šīm aizturētajām personām tiks pieņemti "laika gaitā".

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Liuzinikam, kurš patlaban ir "Latvenergo" meitasuzņēmuma AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs, 1995.gadā tika izvirzītas apsūdzības tā dēvētajā "Latvenergo" trīs miljonu lietā, taču Rīgas apgabaltiesa 2004.gada oktobrī tās noraidīja. Tomēr Augstākā tiesa 2005.gada oktobrī atzina viņu par vainīgu, piespriežot naudas sodu 25 minimālo mēnešalgu apmērā.

Krimināllietas pamatā bija "Latvenergo" galvotais desmit miljonu latu kredīts, kuru no "Bankas Baltija" (BB) saņēma AS "Finansu norēķinu centrs". Šī firma tika pasludināta par maksātnespējīgu, kredītu atdot nespēja, bet "Latvenergo" kļuva par BB parādnieku.

Aizturētais Stalažs ir Liuzinika vietnieks, savukārt Vitkovskis ir "Sadales tīklu" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs.

LETA jau ziņoja, ka otrdien notikusi kratīšana Miķelsona un viņa vietnieka Meļko kabinetos, citās "Latvenergo" telpās, amatpersonu automašīnās un dzīvesvietās. Kratīšanas laikā bijis pieaicināts arī "Latvenergo" darbību pārraugošās EM pārstāvis.

KNAB vakar nesniedza oficiālu informāciju par veiktajām procesuālajām darbībām un to iemesliem, kā arī neatklāja, vai kāds "Latvenergo" darbinieks ir aizturēts.

Pēc informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, KNAB aktivitātes saistītas ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektu.