Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bērziņš: rasoli "Vienotība" un "Par labu Latviju" nav derīgi ikdienai

© Gatis Gierts, f64

Partiju apvienību "Par labu Latviju" un "Vienotība" dzīvotspēja ir ierobežota pārāk atšķirīgo viedokļu dēļ šo spēku iekšienē, šodien intervijā "Neatkarīgajai" norāda Tautas partijas (TP) vecbiedrs, kurš partijā nav pārreģistrējies, Gundars Bērziņš.

"Šīs organizācijas atkārto TP iepriekšējo vēlēšanu kļūdu - sasniegt maksimālu rezultātu. Tā tika zaudēta ideoloģiskā vienotība un arī komandas kvalitāte, jo tika mēģināts paņemt cilvēkus, kuri vienā struktūrā ilgstoši nespēj darboties," uzskata Bērziņš, "partiju apvienošanās ir laba lieta, taču rodas pārāk amorfi veidojumi. Domāju, ka nākamajā politiskajā ciklā būs lielāka vieta mazākām, nišu partijām, kur cilvēki radīs šaurāku, bet individuāli vairāk vērstu piedāvājumu."

"Latviešiem ir tāds ēdiens - rasols. Šausmīgi garšīgs, bet to ēd svētkos, jo no dietoloģijas viedokļa tās ir tīrās šausmas - saliek kopā visādus nesavietojamus produktus. Svētku rasols ir svētkiem, ikdienā to neēdīsi. "Vienotība" ir rasols ar Sorosa mērci, "Par labu Latviju" - rasols ar AŠ kvadrātā. Abi rasoli ir derīgi svētkiem, ne ikdienai," izteicies bijušais politiķis.

Bērziņš paudis viedoklis, ka TP, tāda, kādu to dibināja, ir beigusies. "TP bija ļoti stipras reģionālās struktūras. Bet tās politiskais piedāvājums bāzējas Saeimas frakcijā. Ar ko atšķiras Zemnieku savienība no TP? Tur frakcijas līderis ir partijas spicē un lietas notiek. Tā ir pieņemts visur, ka partijas otrais cilvēks ir frakcijas vadītājs. Frakcija ir tā kadru kalve, kas labus ārstus, pedagogus padara par labiem un efektīviem politiķiem. TP beidzās ar ļoti neveiksmīgu frakcijas darbu, arī kadru politiku, kad visi labākie sagāja valdībā. TP noveda neefektīvi, netalantīgi frakcijas vadītāji, kuriem pašiem vēl bija jāmācās politiskajā bērnudārzā," sacījis Bērziņš, "neredzu šajā Saeimā nevienu, kurš jēdzīgi būtu vadījis frakciju. Ir zaudēti seši septiņi deputāti un arī visi reitingi."

"Paskatāmies uz ZZS - kāpēc tur viss ir kārtībā? Kāpēc viņi ir valdības veidošanas procesos un ir pārstāvēti valdībā? Tāpēc, ka kauja par valdību izšķiras Saeimā. Un kaujā svarīgi, kādas tev ir rezerves, kuras vari likt lietā, kad spēki izsīkuši, bet rezerves audzina Saeimā. Vāja frakcija - tā bija TP lielākā kļūda, pēc tam nāca pārējās - ideoloģiskās, identitātes problēmas, piedāvājuma trūkums, neveiksmīga kadru politika, bailes no spēcīgu cilvēku parādīšanās," uzskata Bērziņš.

Pilnu interviju ar Gundaru Bērziņu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"