Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Partijas dzied, dejo un kaļ

© f64

Socioloģiskie pētījumi apliecina, ka vairākums cilvēku pirms vēlēšanām izjūt nepatiku pret pārlieku uzmācīgu politisko reklāmu. Tāpēc brīdī, kad vēlētāju uztvere sāk notrulināties, partijām jāmeklē balsotājiem daudz tīkamāks, taču ne mazāk efektīvs veids, kā pastāstīt par "pareizo izvēli".

Tiesa – cik daudzveidīgs elektorāts, tik atšķirīgs ir arī partiju neformālo aktivitāšu piedāvājums: no bezmaksas kafijas un grāmatām, līdz īpašiem koncertiem un braucieniem.

Paralēli tradicionālajām partiju avīzēm, nozīmītēm, karodziņiem un baloniem šajās vēlēšanās vairākas politiskās organizācijas izvēlējušās daudz dārgāku veidu, lai nonāktu vēlētāju redzeslokā. Šķiet, visātrāk tuvināties tautai šā vārda vistiešākajā nozīmē partijām palīdz atvērtā tipa biroji Rīgas centrā.

Apvienība Vienotība noīrējusi telpas K. Barona ielā un pa milzīgiem skatlogiem aicina ikvienu garāmgājēju "ienākt uz tasi kafijas": birojā bez maksas varot nobaudīt kādu dzērienu, lietot bezvadu internetu un vienkārši paskatīties televīziju.

Kā sarunā ar Neatkarīgo atzina Vienotības pārstāve Gunda Reire, augustā un septembrī birojā tiek rīkotas arī dažādas tematiskās nedēļas un pasākumi. Cenšoties ieinteresēt pēc iespējas plašāku potenciālo vēlētāju loku, birojā notiek viss, kas vien var piesaistīt bezmaksas izklaidi alkstošu cilvēku uzmanību: danču vakari, dzejas lasījumi, mākslas izstādes un pat Vienotības kora koncerti.

Tikmēr iedzīvotājiem, kuri ar politiķiem tiekas brīvdabas pasākumos, tiek piedāvāta gadatirgiem raksturīgā "kalēju atrakcija", izkaļot pašiem savu Vienotības monētu.

Dala ūdeni un izklaidē rīdziniekus

Reprezentatīvu atvērtā tipa biroju Rīgas centrā izveidojusi arī apvienība Par labu Latviju. Lai gan PLL tajā mēģina ieturēt lietišķo stilu, piedāvājot vēlētājiem juristu bezmaksas konsultācijas, kā arī sarunas ar apvienības līderiem, tik konservatīvu stilu PLL ietur nebūt ne visās savās aktivitātēs.

Viens no PLL spēkiem – Latvijas Pirmā partija, kas savulaik tika saukta arī par mācītāju partiju – pirms 10. Saeimas vēlēšanām, šķiet, vēlas aktualizēt saikni ar kristiešu kopienu, izvēloties aktivitātes, kas varētu simpatizēt tieši ticīgajiem. Tā, piemēram, Aglonā notikušo svētku laikā PLL svētceļniekiem bez maksas izdalīja 80 000 pudeļu ūdens, akcentējot, ka šī aktivitāte noritējusi bez jebkādas politiskās aģitācijas. Tā Neatkarīgajai atzina PLL pārstāvis Edgars Vaikulis.

Ņemot vērā to, ka viens no PLL līderiem, kandidāts uz premjera posteni Ainārs Šlesers, ir Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, nav jābrīnās, ka PLL ar tautai tuvām aktivitātēm izvēršas tieši galvaspilsētā. Tā šajā nedēļas nogalē notiekošo Rīgas pilsētas svētku ietvaros PLL rīkos dažādas izklaides ģimenēm ar bērniem, savukārt iepriekš PLL "aģitbrigādes" bija manāmas tautas iemīļotās Rīgas Dinamo hokeja komandas svētkos pie Arēnas Rīga. Bet reģionu iedzīvotāji informāciju par PLL varēja iegūt daudzajos šovasar notikušajos pilsētu svētkos, kuros tika izveidotas īpašas PLL informatīvās teltis.

Vēderam un dvēselei

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) šogad domājusi gan par vēlētāju dvēselēm, gan vēderiem. Kā Neatkarīgajai apliecināja ZZS Vidzemes apgabala deputāta kandidāts Indriķis Putniņš – augustā un septembrī dažādās Latvijas vietās ar ZZS atbalstu notiks īpašs koncerts, kuru organizē un vada populārais aktieris Guntis Skrastiņš. Turklāt, stimulējot ZZS koloristikas atpazīstamību, katram zaļu bikšu, krekla, maka vai citu aksesuāru īpašniekam šā koncerta apmeklējums ir bez maksas, savukārt pārējiem par ieeju jāmaksā viens santīms. Tāpat I. Putniņš uzsvēra, ka koncerta apmeklētāji saņem mūzikas disku un savdabīgu bukletu – apvienojot sevī gan informatīvo materiālu par ZZS cilvēkiem, gan pavārgrāmatu. Bukletā atrodami īsi, neformāla stila stāsti par katru no politiķiem, kā arī viņu iecienītākās ēdienu receptes. Tā, piemēram, ministre Dagnija Staķe, acīmredzot pielāgojoties cilvēku zemajai pirktspējai, piedāvā ideju, kā pagatavot lašmaizītes un laša zupu par vienu latu sešām personām.

Partijas maskējas

Interesanta aktivitāte augusta sākumā notikusi Madonas rajona Liezērē, kuras iedzīvotāji bez maksas tikuši vesti uz Ķeguma motokrosa trasi. Lai gan Liezēres pagasta iedzīvotāji sarunā ar Neatkarīgo apstiprināja, ka šāds izklaides brauciens ir noticis, neviens īsti nevēlējās uzņemties atbildību, atklāti nosaucot arī partiju, kura šo pasākumu organizēja. Kā Neatkarīgā uzzināja Liezēres kultūras namā, uz Ķegumu esot devušies aptuveni 20 pagasta iedzīvotāju un pasākumu organizējusi kāda sieviete, vārdā Anita. Tiesa, sazinoties ar šo kundzi, Neatkarīgā saņēma vien skopu atbildi, ka nekādas saistības ar partijām šim braucienam neesot un citus komentārus viņa nevēlas sniegt.

Lai gan neoficiāla informācija tomēr liecina, ka par saturīgu brīvā laika pavadīšanu liezēriešiem jāsaka paldies apvienībai Vienotība, apvienības vadībai ziņu par šādu aktivitāti nav. Kā Neatkarīgajai norādīja G. Reire, Vienotība nevar komentēt notikumu, par kuru pati neko nezina.