Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tieslietu ministrija gatavo vērienīgu cietumu pārbūvi

Tieslietu ministrija (TM) plāno būvēt piecas jaunas ieslodzījumu vietas, bet vecās nojaukt un zemi pārdot, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Piecu jaunu ieslodzījumu vietu uzcelšana varētu izmaksāt aptuveni 250 miljonus latu.

Pēc "de facto" vēstītā, ieceres īstenošanas ekonomiskā puse uzticēta ministra Aigara Štokenberga (“Vienotība”) padomniekam Gatim Kokinam, kurš arī pārstāv ministra partiju „Sabiedrība citai politikai”.

„Principā es uzraugu, lai tie ar saimniecisko darbību saistītie lēmumi, kas notiek Tieslietu ministrijā, ir pietiekoši efektīvi un sabiedrības interesēm atbilstoši,” savus darba pienākumus aprakstīja Kokins.

Ļoti aptuvenas aplēses liecina, ka viens jauns cietums valstij var izmaksāt ap 50 miljoniem latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Iecerēti ir vērienīgi darījumi ar nekustamajiem īpašumiem.

„Mums ir plāns pārdot kaut vai esošās teritorijas. Tā mēs varētu iegūt sēklas naudu, ar kuru uzsākt finansējuma piesaisti. Piemēram, Jelgavā - mums cietums ir pašā pilsētas centrā, kur es pieņemu, ka kādam investoram būtu interese, ko darīt pašā pilsētas centrā. Bet tas nesegs visus izdevumus,” teica Štokenbergs.

Ministrs un viņa padomnieks uzskata, ka būvniecībā jāpiesaista privātais partneris. Viņuprāt, ar pamatotiem un racionāliem argumentiem ir ļoti cerīgi šim milzu projektam iegūt akceptu arī no starptautiskajiem aizdevējiem.

Saskaņā ar šī brīža aprēķiniem, slēdzot divus pašlaik darbojošos cietumus, ietaupītos četri miljoni latu, savukārt par jauno ieslodzījuma vietu, privātajam ik gadu maksātu sešus.

Vaicāts, kuras ieslodzījumu vietas pirmās varētu slēgt, Kokins raidījumam „de facto” atbildēja, ka lēmumi vēl nav pieņemti, bet tie varētu būt cietumi Liepājā un tās apkārtnē.

Raidījums vēstīja, ka nav īsti skaidri kritēriji, kā izvēlēti cietumi, kurus slēgt pirmos. Atšķirīgi viedokļi ir par Centrālcietuma nākotni. Ja Kokins tajā vairs redz vietu tikai muzejam, tad Ieslodzījumu vietu pārvaldē to nosauc kā pirmo par kura rekonstrukciju var domāt.

Iepriekšējo ministru pasūtītie cietumu maketi esošā Tieslietu ministra birojā ir atmesti kā pārlieku dārgi un neracionāli, tagad tapšot jauns, daudz ekonomiskāks plāns.

Konkrēti soļi un aprēķini Kurzemes cietuma projektam būšot sazīmēti pēc pāris mēnešiem. Kā noprotams no Kokina, jau notikušas sarunas ar Liepājas pašvaldību, kas cietumam piedāvājusi vietu ārpus centra - pie Rīgas šosejas.

Savukārt aprīļa beigās plānots parakstīt līgumu ar Norvēģiju par tās finansiālu atbalstu jauna, aptuveni desmit miljonu latu vērta cietuma korpusa būvniecībai Olainē. Tur pārvietos ilgstoši slimojošus un atkarīgos cietumniekus.

Šīs Saeimas laikā iecerēts īstenot vēl trešo projektu, arī uz privātās partnerības bāzes.

Ministrs izteicās, ka nākotnē 12 cietumu vietā Latvijā varētu būt pieci.

Patlaban kopumā Latvijas cietumos ir ap septiņiem tūkstošiem ieslodzīto, no kuriem mazliet vairāk nekā puse ir notiesāti, bet pārējie savu spriedumu vēl gaida.