Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šķēles ambīcijām liks šķēršļus

© Dāvis Valbaks, f64

Andris Šķēle, visticamāk, negaidīs līdz 2010. gada vēlēšanām, lai mēģinātu gūt vēlētāju mandātu un līdz ar to autoritāti, kas nepieciešama, pretendējot uz premjera amatu.

Izmantot šābrīža politiskās elites vājumu, lai izceltos uz tās fona, un ekonomisko krīzi, lai piedāvātu sevi kā tās pārvarēšanas līderi, tie varētu būt Tautas partijas (TP) dibinātāja instrumenti atgriežoties, spriež politikas kuluāros.

Tomēr valda liela vienprātība, ka A. Šķēle ir ieinteresēts, lai Valda Dombrovska (JL) valdība pieņem vismaz šo budžetu un, iespējams, noturas līdz pavasarim, kad tiek prognozēts, ka ekonomikas atveseļošanās Eiropā sāks sildīt arī Latviju. Tāpat TP politiskie konkurenti neslēpj, ka var nebūt atsaucīgi A. Šķēles plānos gāzt Jaunā laika valdību un kļūt par premjeru, tomēr šie apsvērumi tiek pausti pie nosacījuma neatsaukties uz to avotu, kas liecina par A. Šķēles kā politiskā spēlētāja respektēšanu.

"Šķēle ir gudrs cilvēks, viņš saprot, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem ir jāvienojas un nauda jāsaņem. Tāpēc Šķēle ir ieinteresēts, lai šī valdība pieņem budžetu," saka ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL). Visticamāk, A. Šķēles tālākā taktika būs kritizēt valdību un nepalaist garām īsto brīdi, kad izdarīt mēģinājumu to nomainīt, lai ekonomikas atveseļošanās jau būtu viņa kā premjera nopelns priekšvēlēšanu gadā, spriež kāds pieredzējis politiķis, piebilstot, ka "uz šīs mazohistiski – distrofiskās valdības fona" tas nebūs grūti. Viņaprāt, cerības uz globālo ekonomikas atlabšanu ir A. Šķēles patiesais plāns, jo citādi TP līderis ar to nevilcinātos. Šobrīd izskatoties, ka TP līdera atgriešanās un partijas kongress 21. novembrī pieskaņots tam, lai Saeima jau būtu pieņēmusi budžetu.

Vienlaikus politikas zinātāji gan apšauba, ka šābrīža elite A. Šķēli automātiski akceptēs un respektēs viņa ambīcijas kļūt par premjeru, kura valdība pirms vēlēšanām sāk izbaudīt pirmos ekonomikas atveseļošanās augļus. "Ir skaidrs, ka startēt vēlēšanās kā premjera partijai Tautas partijai būtu daudz vieglāk. Bet nevienam citam politiskajam spēkam nav izdevīgi, ka Tautas partijas spēks pieaug. Dombrovskis kā salīdzinoši vājš premjers mums ir izdevīgāks nekā Šķēle kā spēcīgs premjers," Neatkarīgajai neoficiāli norādīja kāds redzams politiķis.

Kad 21. novembrī A. Šķēle oficiāli kļūs par TP priekšsēdētāju, viņš atgriezīsies pie koalīcijas sanāksmju galda, un tie, kuri atceras viņu kopš desmit gadu senas pagātnes, prognozē, ka tas valdības partneru dzīvi padarīs smagāku. "Šķēle noteikti mēģinās noteikt dienaskārtību ar saviem jautājumiem un priekšlikumiem, ietekmēt lēmumu pieņemšanas gaitu, nedos mieru premjeram un finanšu ministram," prognozē TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats. Otrs vērienīgāks veids, kā A. Šķēlem piepildīt ambīcijas politiskās dienaskārtības noteikšanai, būtu atgriezties, lai mainītu šīs valdības ekonomisko kursu, ko M. Grīnblats dēvē par "ekonomikas saldēšanas kursu".

Turpretī ir arī viedoklis, ka "nekāda ģeniāla plāna Šķēlem nav, citādi viņš ar to nevilcinātos", – kā izteicās kāds politiķis.

Cits politiķis, kurš kopš 90. gadu otrās puses bijis vairākumā koalīciju, nesen neoficiālā sarunā dalījās pārdomās par politiskās elites, jo īpaši TP, nesagatavotību šā krīzes laika politiskajai dienaskārtībai, kur dominē finanšu un ekonomikas jautājumi. Koalīcijas apspriedēs bieži varot redzēt, ka TP pārstāvji nespējot izsekot jautājumam, lai gan šādas problēmas varot attiecināt uz vairākumu partiju. Tam, ka politiskās elites kompetence gan Saeimā, gan valdībā pēdējo desmit gadu laikā ir gājusi uz leju, kas var palīdzēt A. Šķēlem spoži atgriezties, piekrīt arī M. Grīnblats.