Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zīles vietā Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs no tēvzemiešu puses būs Gaidis Bērziņš

"Tēvzemieša" Roberta Zīles vietā Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāja amatā stāsies Gaidis Bērziņš, aģentūrai BNS trešdienas rītā apliecināja Bērziņš.

"Līdzpriekšsēdētāja vieta "tēvzemiešiem" saglabājas un to ieņem cits partijas virzīts kandidāts. Acīmredzot man būs tas pienākums pašlaik ieņemt līdzpriekšsēdētāja amatu," situāciju pēc Zīles atkāpšanās no topošās apvienotās partijas līdera amata izskaidroja Bērziņš.

Atbilstoši statūtiem apvienotajai partijai Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" ir divi līdzpriekšsēdētāji. Partiju apvienošanās process nav pabeigts un joprojām turpinās.

Zīle no līdzpriekšsēdētāja amata atkāpies tikai mēnesi pēc svinīgā apvienošanās kongresa. 23.jūlija kongresā delegāti simboliski apstiprinājā apvienotās partijas dibināšanu un programmu. Kongresā tika nolemts, ka partijas līdzpriekšsēdētāji būs Zīle un Raivis Dzintars no "Visu Latvijai!", bet valdē tika apstiprināti Bērziņš, Dzintars Rasnačs, Jānis Tomels, Raitis Ābelnieks, Jānis Birks, Imants Parādnieks, Einārs Cilinskis, Ilze Laizāne, Jānis Dombrava, Egils Helmanis, Aigars Lūsis un Jānis Iesalnieks.

Jau vēstīts, ka avīze "Diena" trešdien raksta, ka ilggadējais "tēvzemiešu" līderis eiroparlamentārietis Zīle atkāpies no Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāja amata. Zīle nolēmis vairāk nodoties darbam Eiropas Parlamentā un novēl, lai Nacionālajai apvienībai būtu kvalitatīvs frakcijas sastāvs nākamajā Saeimā "ar vēlmi un iespējām strādāt nākamajā valdībā".

No eiroparlamentārieša sacītā gan varējis nojaust, ka viņa lēmums nav saistīts tikai ar pragmatiskiem apsvērumiem, ka apvienība būtu jāvada kandidātu sarakstu līderiem, kas ir Saeimas deputāti Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš. Zīle, kurš 11.Saeimas vēlēšanās pats nestartē, esot sarūgtināts arī par to, ka attiecības apvienībā nav izveidojušās pietiekami koleģiālas. Pēc Zīles iniciatīvas, arī par Nacionālās apvienības premjera amata kandidātu iepriekš tika izvirzīts Bērziņš.

Dzintars, kurš pašlaik atrodas ārpus valsts, cer, ka Zīles atkāpšanās neiespaidos attiecības apvienībā, jo "Roberts un Gaidis ir labi kolēģi, kas strādā pārī". Zīle arī pats esot piedāvājis – ja Bērziņš ir premjera amata kandidāts, tad viņam jāatvēl lielāka loma apvienības vadībā, ko varot saprast.

Viens no "Visu Latvijai!" līderiem Imants Parādnieks atzinis, ka iepriekšējās vēlēšanās TB/LNNK finansējusi lauvas tiesu no priekšvēlēšanu tēriņiem, jo tad vēl bijusi cerība saglabāt ietekmi. Taču nu šī interese partneriem esot zudusi. Runa neesot par tiem "tēvzemiešiem", ar kuriem kopā "Visu Latvijai!" pārstāvji tagad strādājot, bet par tiem, kuri "ir atbiruši".

Parādnieks arī lēš, ka kampaņas finansējums būs pieticīgs, tāpēc katram kandidātam esot jāatvēl tai vismaz 200 latu. Politiķis tāpat apgalvo, ka kampaņa būšot korekta un vairs neatkārtošoties tas, kas bija pirms iepriekšējām vēlēšanām, ka atsevišķi biedri aģitējuši balsot pret citiem apvienības pārstāvjiem.

Taču Zīle nelolo cerības, ka attiecības būs tik koleģiālas, kā sola Parādnieks. TB/LNNK patiešām bijusi galvenā iepriekšējās vēlēšanu kampaņas finansētāja, savukārt vairākos apgabalos, īpaši Zemgalē, novērots, ka tiek veikta iekšējā aģitēšana pret TB/LNNK kandidātiem, aicinot atbalstīt "Visu Latvijai!" pārstāvjus, kas atspoguļojās arī vēlēšanu rezultātā. Tāpat kopīgais finansējums ticis ieguldīts individuālajās kampaņās.

"Ja tagad notiek tāpat, tas nozīmē, ka tā spēle nav godīga," sacīja Zīle. Arī vairāki pieredzējušie TB/LNNK cilvēki vairs nekandidēs vēlēšanās, jo neticot, ka šādā situācijā viņiem ir izredzes tikt ievēlētiem. "Visu Latvijai!" arī neesot centusies viņus pārliecināt startēt.