Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

BNS aptauja: vēlēšanās pārliecinoši uzvar SC, "Vienotībai" un ZRP līdzīgs atbalsts

© f64

Aģentūras BNS vēlēšanu dienā veiktā nobalsojušo pilsoņu aptauja jeb "exit poll" liecina, ka 11.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC), savukārt "Vienotībai" un Zatlera Reformu partijai (ZRP) vēlēšanās ir aptuveni vienādi rezultāti.

11.Saeimā iekļuvuši pieci politiskie spēki – SC, ZRP, "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

SC ieguvusi 28,71% vēlētāju balsu, ar būtisku starpību pēc sevis atstājot ZRP ar 20,31% un "Vienotību" ar 19,16%.

Aptauja rāda, ka tālāk seko Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", kurai atbalstu pauduši 16,13%, bet piektajā vietā palikusi ZZS ar 10,61% vēlētāju atbalstu.

Piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā citas partijas nav pārvarējušas, bet divu procentu robežai, lai no nākamā gada varētu pretendēt uz valsts finansējumu, tikusi pāri arī Šlesera Reformu partija "LPP/LC", kas ieguvusi 2,59% vēlētāju atbalstu.

Savukārt kreisi orientētā partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ieguvusi 1,25% balsu.

Pārējās partijas ieguvušas mazāk par 1% balsu.

Aģentūras BNS darbinieki aptauju veica sestdien ‒ 11.Saeimas vēlēšanu dienā ‒ Rīgā un vēl deviņās lielākajās Latvijas pilsētās, noskaidrojot vēlētāju izvēli. Kopumā aptaujāts 2031 vēlētājs, tostarp Rīgā – 585. Aptauja tika veikta desmit pilsētās – Rīgā, Liepājā, Bauskā, Jelgavā, Rēzeknē, Daugavpilī, Jūrmalā, Valmierā, Cēsīs un Aizkrauklē.

Aptaujas datos nav iekļauti tie vēlētāji, kuri nevēlējās atklāt savu izvēli.