Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Nacionāļu izrunāšanās var pagriezties pret pašiem

© F64 Photo Agency

Kamēr Zatlera Reformu partija nespēj izšķirties par vislatvijiešu vai Saskaņas centra aicināšanu valdībā, tikmēr starp abiem spēkiem sākusies asa polemika, kas nepieciešamības gadījumā var kļūt par formālu iemeslu, lai kādu no partijām atstātu ārpus valdības.

Publiski postulē, ka nākamās valdības kodolu veidos Zatlera Reformu partija (ZRP) un Vienotība, kuras turpina vienlīdzīgas sarunas gan ar Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!-TB/LNNK), gan ar Saskaņas centru (SC), mēģinot izraudzīties piemērotāko spēku darbībai topošajā koalīcijā. Tikmēr kuluāros spriež: ņemot vērā trauslo līdzsvaru, kāds pagaidām valda starp abu partiju izredzēm iekļūt koalīcijā, katrs aplamais solis var kļūt par iemeslu izmaiņām spēku samēros. Un šķiet, ka aplamos soļus nav nācies ilgi gaidīt.

Viens no vislatvijiešiem, proti, Jānis Iesalnieks šonedēļ nāca klajā ar neviennozīmīgu jautājumu, proti, kādēļ suverēnas valsts vēlēšanās būtu jāņem vērā Latvijā nelikumīgi ieradušos kolonistu balsis? Šāds problēmas uzstādījums ir sniedzis kreisajiem ieganstu aicināt norobežoties no Nacionālās apvienības aicināšanas valdībā. Pats J. Iesalnieks sarunā ar Neatkarīgo neslēpa: diez vai viņa izteikumi varot kļūt par iemeslu, lai attaisnotu nacionāļu neaicināšanu valdībā, jo šāds arguments būtu pārāk vājš. «Tas, vai esmu izraudzījies vispiemērotāko laiku šādai polemikai, ir subjektīvs vērtējums. Taču jautājumu tāpat kaut kad būtu nācies aktualizēt, jo ārkārtas vēlēšanu rezultāts lieliski apliecina, pie kā Latviju ir novedusi liberālā naturalizācijas sistēma,» sacīja politiķis.

Pēc SC vēlētāju nodēvēšanas par kolonistiem, kreiso spēku līderis Nils Ušakovs nosūtīja vēstuli Nacionālās apvienības vadītājam Raivim Dzintaram, kurā lūdz definēt, vai J. Iesalnieka izteikumi saskan ar visas apvienības pozīciju.

R. Dzintars vakar sniedza atbildi, norādot, ka saskaņā ar Ženēvas konvenciju PSRS okupācijas laika iebraucēju izcelsme Latvijā tik tiešām ir nelikumīga. «Juridiski Jānim Iesalniekam ir taisnība. No tiesiskā viedokļa to nevar grozīt ne mūsu subjektīvā attieksme, ne pat Latvijas pieņemti likumi,» Neatkarīgajai atzina R. Dzintars, piebilstot, ka raugās uz šo jautājumu nevis formāli, bet pēc būtības. Līdzīgu vērtējumu viņš sniedza arī paša N. Ušakova pēkšņajam vēlēšanu nakts paziņojumam par okupācijas fakta atzīšanu. «Tā ir vārdu spēle, divkosīga taktika, lai iekļūtu valdībā. Būtu naivi cerēt, ka Saskaņas centrs ir patiesi mainījis savu ideoloģiju,» klāstīja politiķis. Viņš atzina, ka šis šķietami sīkais konflikts var tikt uzpūsts par tik nopietnu jautājumu, lai nepieciešamības gadījumā kalpotu kā iegansts Nacionālās apvienības neaicināšanai valdībā. «Protams, būtu bijis labāk šādu ieganstu nedot, taču pieredze liecina – ja ir vēlēšanās, tad interpretēt var visu. Atcerēsimies kaut vai baumas par nacionālo spēku saistību ar čečenu mafiju, kas pērn tika izplatītas pirms izšķiršanās par apvienības aicināšanu valdībā. To, ka šīm baumām nav nekāda pamata, atzina uzreiz pēc mūsu atstāšanas ārpus koalīcijas, taču fons nacionāļu neaicināšanai valdībā bija visnotaļ labs. Vēlētāju aktivitāte, svītrojot Aigaru Štokenbergu no Vienotības sarakstiem, klaji apliecina, ka balsotāji viņam nespēja piedot veto tiesības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK nonākšanai pie varas. Arī šobrīd zinām, ka uz Vienotības un Zatlera Reformu partijas birojiem zvana sašutuši vēlētāji, kuri nesaprot, kādēļ netiek veidota labējā valdība, ja reiz šādai koalīcijai būtu pietiekams mandātu skaits Saeimā,» pauda R. Dzintars.

Tikmēr SC līderis Valērijs Agešins Neatkarīgajai norādīja, ka J. Iesalnieka izteicieni nākuši tik ļoti nelaikā un ir tik ļoti provokatīvi, ka, pēc viņa domām: «Iesalnieks dara visu, lai nacionāļi nenonāktu valdībā. Iespējams, paši vislatvijieši daudz labprātāk paliktu opozīcijā, nevis strādātu koalīcijā».

To, ka VL!-TB/LNNK biedra neapdomīgā izrunāšanās var pagriezties pret pašu Nacionālo apvienību, apliecina arī premjera Valda Dombrovska vakar paustais aicinājums Nacionālajai apvienībai distancēties no J. Iesalnieka izteikumiem. Visticamāk, vislatvijiešiem šo prasību būs morāli grūti izpildīt, bet tas savukārt koalīcijas veidotājiem paver iespēju atrast labu iemeslu, lai VL!-TB/LNNK neņemtu valdībā.