Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

TRAĢĒDIJA DAUKSTĒS: Dzīvo mazā pagastā - esi lemts nāvei?

© F64

Ātrās palīdzības mediķu brigāde pie sievietes Daukstu pagastā nokļuvusi 25 minūtēs, taču diemžēl viņu vairs nevarēja glābt. Miris bija arī tikko dzimušais mazulis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta rīcībā esošā informācija – gan ātrās palīdzības izsaukšanas laiks, gan sievietes veselības stāvokļa raksturojums ātrās palīdzības izsaukšanas brīdī – liecina, ka mediķi izsaukti novēloti.

Neatkarīgā rakstīja, ka svētdien Gulbenes novada Daukstu pagastā dzemdību laikā mirusi trīs bērnu mamma un jaundzimušais. Sievietes un mazuļa nāves apstākļus noskaidros policija, kā arī tiesu medicīnas eksperti, taču ir zināms, ka sieviete noasiņojusi. Diemžēl visi pieejamie fakti liecina, ka sieviete nav meklējusi mediķu palīdzību – viņa nav stājusies grūtniecības uzraudzībā un, visticamāk, arī ātro palīdzību nav vēlējusies vai nav varējusi izsaukt. Mediķus izsaukusi sievietes vecākā meita.

Palīdzība izsaukta pārāk vēlu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta speciāliste Ilze Bukša Neatkarīgajai pastāstīja, ka, izsekojot informācijas saņemšanu – palīdzības zvana reģistrācijas laiku līdz brīdim, kad ātrās palīdzības mediķi ieradās lauku mājās pie pacientes –, dienests secina: palīdzība izsaukta pārāk vēlu.

«Ekspertīzē, protams, noskaidros sīkāk, taču mūsu informācija liecina, ka palīdzība izsaukta pārāk vēlu,» atzīst I. Bukša, kura personas datu aizsardzības nolūkā sīkāk nevar atklāt faktus, kas ir mediķu rīcībā. Sievietei tika konstatēta masīva asiņošana, kuru apturēt, pat ja tas notiktu stacionārā, būtu sarežģīti. «Mums nav zināms, kāpēc sieviete nesauca ātro palīdzību, tiklīdz sākās dzemdības,» saka I. Bukša. Iespējams, viņa nav gribējusi to izsaukt. Šajā traģiskajā gadījumā arī mediķiem ir ļoti daudz neskaidru jautājumu, tāpēc viņi uzreiz sazinājās ar policiju, kas ir uzsākusi kriminālprocesu. Arī pats dienests veic savu izmeklēšanu par palīdzības sniegšanas apstākļiem – pašlaik konstatēts, ka uz izsaukumu devusies brigāde no Gulbenes, kur NMP dienestam ir divas brigādes, kuras strādā diennakti. Tā arī ir tuvākā brigāžu atrašanās vieta. Viens brigāžu atbalsta punkts ir Lubānā, bet, izvērtējot tuvāko ceļu no Lubānas līdz pacientes atrašanās vietai, nolemts sūtīt brigādi no Gulbenes (Lubānu un konkrēto lauku māju nesavieno tiešais ceļš). Attālumu pa zemes ceļu brigāde veikusi 25 minūtēs. Pēc NMP dienesta teiktā, šis attālums ir 25 kilometri. Par laikus izpildītu augstas prioritātes izsaukumu lauku reģionos sauc tādu, kur pacients tiek sasniegts līdz 25 minūtēm (pilsētās – līdz 15 minūtēm).

Nebija reģistrējusies aprūpei

1977. gadā dzimusī sieviete nebija reģistrējusies grūtnieču aprūpei. Vai tas bijis apzināts sievietes solis vai to kavējuši sociāli apstākļi, kas kavē sievietēm laukos saņemt šādus veselības aprūpes pakalpojumus, iespējams, atbildi sniegs mātes mirstības audits, ko Latvijā veic par ikvienu grūtnieces un tikko dzemdējušus sievietes, kā arī zīdaiņa nāves gadījumu. Taču jāsaka, ka ne tikai laukos, arī lielpilsētās notiek šādi gadījumi.

Gulbenes sociālā dienesta vadītājs Jānis Antaņevičs Neatkarīgajai norāda, ka veselības aprūpe un medicīnas pakalpojumi, arī sievietēm, kuras gaida mazuļus, ir koncentrēti Gulbenē – gan ģimenes ārsti, gan ginekologi. Atsevišķos gadījumos sievietes izvēlas ārstus citās pilsētās. Septiņi ģimenes ārsti strādā arī pagastos, kuri ir attālāk no pilsētas, kā arī pagastos ir feldšeru – vecmāšu punkti. Šāds punkts, kurā katru dienu strādā ārsta palīgs jeb feldšeris, ir arī Daukstu pagastā. Pašlaik gan tas ir slēgts uz ārsta atvaļinājuma laiku. Pagastā Neatkarīgajai saka: ja ir nepieciešams ārsts Gulbenē, ar autobusu var no rīta aizbraukt uz Gulbeni un pēcpusdienā doties mājup, tāpēc nevarot teikt, ka veselības aprūpe nav pieejama. Līdz Gulbenei, kas ir tuvākā pilsēta, ir nepilni 20 kilometri. Tuvākās pilsētas Daukstu pagastam ir arī Lubāna, Balvi un tālāk – Madona.

Redzeslokā kā trūcīga ģimene

Cits jautājums, vai sievietei, dzīvojošai lauku viensētā ar vairākiem bērniem, ir iespējams tikt līdz autobusam un tad līdz pilsētai un vai ir šāds mērķis – novēroties pie ārsta un regulāri to apmeklēt. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, mirušās sievietes ģimene 2012. gadā bija dienestu redzeslokā kā trūcīga, taču ne sociālā riska ģimene – lai to nepārtraukti uzmanītu.

Jaungulbenes, Daukstu un Līgo pagastu bāriņtiesas priekšsēdētāja Selga Kravale Neatkarīgajai uzsver, ka bērnu interesēs ir pašlaik nesniegt nekādu informāciju par notikušā apstākļiem. Bērniem tiek sniegts psiholoģisks atbalsts, un viņi ir kopā ar saviem radiniekiem. Atbildīgie dienesti to neapstiprina, taču zināms, ka, visticamāk, mirušās sievietes bērni bija liecinieki traģēdijai, jo ātro palīdzību izsaukusi sievietes meita. Ģimenē kopumā ir trīs bērni – viens pirmsskolas, divi – skolas vecuma bērni. Par dzemdībās bojāgājušā mazuļa tēvu nav nekādas informācijas, savukārt trīs bērnu tēvs ir miris.