Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rojēnieši meklē veidus, kā atdalīt Roju no Talsu novada

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien plkst. 17 Rojas pagasta pārvaldē notiks tikšanās ar iedzīvotājiem, lai diskutētu par to, kā Rojai atdalīties no Talsu novada, informē bijusī Talsu novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa.

Kārkliņa, kura līdz administratīvi teritoriālajai reformai (ATR) 2021. gada 1. jūlijā vadīja Rojas novadu, uzskata, ka rojēnieši neredz izaugsmi Talsu novadā.

Viņa esot iepazinusies ar citu novadu, kuri pēc ATR 2021. gadā tika apvienoti, pieredzi plānot novada atdalīšanos. Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija virzīs grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, lai Madonas novadam pievienotu Varakļānu novadu. Izmantojot likuma atvēršanu, virkne Saeimas un reģionālo politiķu ir apņēmušies rosināt arī citas izmaiņas likumā, lai mēģinātu grozīt novadu robežas, kādas tika izveidotas uz iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām.

Paralēli "50 aktīvākie rojēnieši" meklējot idejas, kā panākt ceļa Valdgale-Roja remontu. Kārkliņa sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iesniegusi iniciatīvu par autoceļa Valdgale-Roja seguma atjaunošanu, kuru četru dienu laikā parakstījuši vairāk nekā 1400 iedzīvotāju. Kārkliņa uzsver, ka jautājums par autoceļa Valdgale-Roja atjaunošanu ir aktuāls kopš 2013. gada, kad tas tika atzīts par sliktā stāvoklī esošu.

"Autoceļa Valdgale-Roja atjaunošana Kurzemes plānošanas reģiona dokumentos ir bijusi gan kā pirmā prioritāte, gan kā viena no pēdējām. Gadi iet, bet rīcība neseko, iedzīvotāji tikai turpina sist savas automašīnas," komentē bijušā Rojas novada domes priekšsēdētāja.

Arī Rojas novada iedzīvotāji uzrakstījuši un nosūtījuši atklātu vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Satiksmes ministrijai (SM), kā arī "Latvijas valsts ceļiem", Talsu novada domei, Kurzemes plānošanas reģionam, kurā informē, ka, ņemot vērā to, ka atlikts ceļa Valdgale-Roja posma Rude-Valdemārpils kapitālais remonts, Rojas pagasta iedzīvotāji gatavojas protesta akcijām.