Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par bezmaksas juridisko palīdzību jāprasa pašvaldībā

© F64

Šogad jūnijā valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai iesniegti 167 pieteikumi, bet lēmumi pieņemti 138 gadījumos.

Martā iesniegumu bijis visvairāk šajā gadā – 230. Juridiskajai palīdzībai vidēji mēnesī izmaksāts kopumā no 70 692 līdz 114 425 eiro. Tāda ir sausa statistika, kas izlasāma Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) mājaslapā.

Nevar strikti apgalvot, vai iedzīvotāji vairāk zina par valsts nodrošinātajām kompensāciju izmaksām noziedzīgos nodarījumos cietušajiem, vai par bezmaksas juridisko palīdzību maznodrošinātajiem un trūcīgajiem, vai arī par pārrobežu palīdzību. Pērn rīkotās aptaujas dati liecina, ka cietušie par iespēju saņemt kompensāciju uzzinājuši galvenokārt policijā un prokuratūrā. Arī kāda seksuālas vardarbības upura – nepilngadīga bērna – mamma Neatkarīgajai teica, ka advokāte ir informējusi par iespēju prasīt kompensāciju noziedzīga nodarījuma rezultātā cietušajam.

Tomēr ir arī citas situācijas, kad maksātnespējīgajiem tiek nodrošināta juridiskā palīdzība uz valsts rēķina. JPA to nodrošina cilvēkiem, kuriem nepieciešama tiesvedība civillietās un cietušajiem privātās apsūdzības celšanai krimināllietās, kā arī īpašā situācijā, piemēram, ja cilvēks un viņa īpašums cieš plūdos, ugunsgrēkā u. tml. un viņš tajā situācijā nespēj sevi aizstāvēt.

Par šādas palīdzības iespējām vajadzētu uzzināt pašvaldībā, jo JPA skaidro, ka daudz strādā tieši ar pašvaldībām, precīzāk – sociālajiem darbiniekiem, lai viņus izglītotu. Piemēram, šogad jūnijā JPA rīkoja bezmaksas informatīvo semināru Daugavpilī. JPA atzīst, ka nav saņemtas konkrētas sūdzības par to, ka pašvaldības informāciju nesniegtu, kur nu vēl apzināti slēptu, tomēr esot gadījumi, kad cilvēks ierodas un saka – nemaz neesot pat nojautis, ka var saņemt juridisku palīdzību bez maksas. Taču administrācijas kompetencē neietilpst konsultāciju sniegšana pēc būtības, sak, atnākšu, lai mani konsultē par kādu jautājumu intereses pēc. Maznodrošinātie un trūcīgie bezmaksas juridisko palīdzību nevar saņemt pilnīgi visos gadījumos, piemēram, tad, ja jautājums attiecas uz muitas vai nodokļu lietām, prasībām par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī morālā kaitējuma atlīdzināšanu vai pretenzijām par greznuma pakalpojumiem.

Izsmeļošāku informāciju var iegūt, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801 vai rakstot uz e-pastu: jpa@jpa.gov.lv.