Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par nesakoptu namu - lielāks nekustāmā īpašuma nodoklis

© f64

Gatavošanās Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē var negaidīti pārsteigt vairākus Rīgas namīpašniekus. Ja viņi līdz šā gada beigām nesakārtos savus īpašumus, tad izpelnīsies lielāku nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi. Daži jau tuvākajā laikā izjutīs paaugstinātā nodokļa sekas.

Vidi degradējošo būvju komisijas izbraukuma sēde galvaspilsētas centrā atklāja nepievilcīgus skatus ne tikai klusākās ieliņās, bet arī jūgendstila rajonā – Alberta un Strēlnieku ielā. Tur pārsteidzoši daudz īpašumu bija pilnīgi vai daļēji norobežoti ar sietu, bet Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs uzskata, ka ir nepieļaujami vēsturiskajiem namiem ilgstoši saglabāt šādu izskatu tūristu apmeklētajās ielās. Piemēram, nekustamā īpašuma pārvaldnieks Strēlnieku ielā 5 saņēma uzdevumu līdz gada beigām nokrāsot mājas fasādi. Arī tai netālu esošā jūgendstila ēka Alberta ielā 13 salīdzinoši nesen piedzīvojusi rekonstrukciju un restaurāciju, bet balkoni jau apvilkti ar aizsargsietu. Pagaidām šīs un vēl citu ēku īpašniekiem un pārvaldniekiem tiks nosūtītas brīdinājuma vēstules ar prasību līdz gada nogalei sakopt skaistos namus, pretējā gadījumā viņi izjutīs lielāka NĪN ietekmi savos maciņos. Komisijas dalībnieki konstatēja, ka daļai no restaurētajiem Alberta ielas namiem daži fasādes elementi apdraud apkārtējo drošību, tāpēc īpašniekiem uzdots pievērst uzmanību ēku balkoniem, karnīzēm un atsevišķiem arhitektoniskiem elementiem.

Uz šīs ielas, kas uzskatāma par Rīgas jūgendstila vizītkarti, atrodas ne tikai ēkas, kurām vajadzīgs neliels remonts, bet pat C kategorijas grausts – Alberta ielā 6. Ēkai ir bojāti fasādi veidojošie elementi, logi un durvis nav pilnībā noslēgti, balkoni ir nosegti ar celtniecības sietu, kas nav uzskatāms par ilgstoši noturīgu risinājumu, tādējādi tiek degradēta apkārtējā pilsētvide. Par bīstamību tuvoties nama fasādei apliecina speciāla norāde. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Komisijā nolemts šim nekustamajam īpašuma piemērot paaugstinātu NĪN likmi.

Pie lielāka nodokļa tika Dzirnavu ielas koka namu īpašnieki, un tur sodi bira kā no pilnības raga. Pelnīti, jo, redzot, cik traģiski un bīstami izskatās gandrīz katra māja, jābrīnās, kā tur neviens vēl nav guvis kādu traumu. Visiem īpašumiem Dzirnavu ielas posmā starp Antonijas un Strēlnieku ielu tika noteikta vidi degradējoša būves klasifikācija un piemērots paaugstināts NĪN. Viena no īpašniecēm nemaz neslēpa, ka paaugstināto nodokli uzrēķinās diviem puspuvušās un dzīvošanai nedrošās mājas īrniekiem. Tā kā liela daļa no ēkām ir koka nami un saglabājami kā pilsētas vēsturiskās vērtības, pašvaldība vismaz ar naudas svirām cenšas piespiest īpašniekus sakārtot savus īpašumus.