Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nav zināms, vai nojauks Zolitūdes strīdus ēku

Portālā Draugiem.lv ievietota norāde, ka projekts Urbeto Priedaines ielā 20 uz laiku ir apturēts. Kopējais dzīvokļu skaits kompleksā ir 131, apartamentu cenas – no 1200 eiro kvadrātmetrā. Šīs ēkas būvniecībai SIA Homburg Zolitude no bankas saņēmusi 4,7 miljonus eiro (3,3 miljonus latu) © F64

Vēl aizvien nav zināms verdikts – nojaukt vai atstāt – daudzstāvu dzīvojamai ēkai Rīgā, Priedaines ielā 20 – Zolitūdes traģēdijas vietā. Jau trīs mēnešus notiek ekspertīzes rezultātu izskatīšana un ilgs vēl kādu laiku. Cik ilgi, to Rīgas pilsētas būvvaldē pašlaik neprognozē. Tikmēr portālā draugiem.lv var lasīt optimistisku ziņu, kas datēta ar 2013. gada 19. novembri, proti, «Daudzstāvu dzīvojamajā mājā pārdoti jau vairāk nekā 20% dzīvokļu!».

Vietējie iedzīvotāji, Zolitūdes traģēdijā cietušie un viņu tuvinieki vairākas reizes uzsvēruši, ka negrib traģēdijas vietā redzēt atgādinājumu 2013. gada 21. novembra notikumiem kārtējās būves veidolā, bet vēlas tur piemiņas vietu. Kamēr nav izlemts ēkas liktenis, tikmēr netiek runāts par piemiņas vietas veidošanu.

Rīgas pilsētas būvvaldes organizētais konkurss par neatkarīgas ekspertīzes veikšanu 12 stāvu ēkai Priedaines ielā 20 beidzās bez rezultātiem, jo abi pretendenti neatbilda visiem konkursa nosacījumiem. Tāpēc nācās pieņemt dzīvojamās ēkas kompleksa attīstītāja SIA Homburg Zolitude iesniegto tehniskās apsekošanas atzinumu, ko izstrādājusi pašmāju kompānija Commodo. Šos ekspertīzes rezultātus Rīgas pilsētas būvvaldē gaidīja līdz 2014. gada 28. novembrim. SIA Homburg Zolitude 27. novembrī iesniedza vairāk nekā 300 lappušu biezu dokumentu kaudzi. Tagad Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka informē, ka iesniegtajos dokumentos tika konstatētas vairākas neprecizitātes. «Kā būtiskākās varu nosaukt – atzinumā atsevišķi nav izdalīts tehniskais nolietojums un tā apraksts tirdzniecības centram un dzīvojamai ēkai, kā arī atzinumā ir konstatētas neprecizitātes atsaucēs uz tehnisko projektu būvkonstrukciju sadaļās ietvertajiem rasējumiem, kas liedz Rīgas pilsētas būvvaldei objektīvi izvērtēt iesniegto atzinumu,» teikts atbildē Neatkarīgajai. Tāpēc SIA Homburg Zolitude līdz šā gada 27. februārim bija jāiesniedz precizēts un papildināts tehniskās apsekošanas atzinums. Pagājušajā piektdienā neilgi pirms darba laika beigām būvvaldē vēl nebija pieejama informācija, ka precizētais atzinums iesniegts.

Pēc tam, kad tiks saņemts precizētais atzinums, to vēlreiz izvērtēs, nepieciešamības gadījumā pieaicinot neatkarīgus ekspertus, bet cik ilgu laiku prasīs kārtējā vērtēšana, I. Žūka nevarēja prognozēt.