Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nav zināmi kapu spridzinātāja motīvi

© F64

Aizdomās par cilvēka nogalināšanu Jaunciema kapos aizturētais vīrietis vēl nav atklājis savas rīcības motīvus. Policija jau ir norādījusi, ka aizvadītajā nedēļā notikušais sprādziens kapsētā ir ļaunprātība, taču vēl nevar apgalvot, vai tas bija vērsts pret 60 gadus veco vīrieti, kurš gāja bojā. Pašlaik var pieļaut dažādas versijas, tajā skaitā – sprādzienbīstamā priekšmeta novietotājam bija apnikušas zādzības no mātes kapavietas, un viņš šādā – nežēlīgā – veidā nolēmis cīnīties pret garnadžiem.

Neatkarīgā jau informēja, ka Jaunciema kapos eksplodēja sprādzienbīstams priekšmets, uz vietas nogalinot vīrieti, kurš bija atnācis apkopt kapavietu. Acīmredzot viņš bija piegājis pie citas, līdzās esošās apbedījuma vietas, kur atradās spridzeklis. Ar viņu kopā bijusi sieva, bet viņa nav cietusi. Policistiem, aplūkojot nelaimes vietu, radušās aizdomas, ka sprādziens nav nelaimes gadījums, piemēram, nejauši detonējot kādam kopš Otrā pasaules kara atstātam spridzeklim. Tāpēc ir sākts kriminālprocess par slepkavību vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā.

Neilgi pēc notikušā tika apcietināts kāds 43 gadus vecs vīrietis, Jaunciema iedzīvotājs, kuru pagājušajā gadā notiesāja par tīšu mantas bojāšanu – par svešas automašīnas aizdedzināšanu. Vīrieti aizturēja, un viņa dzīvesvietā notika kratīšana. Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins Neatkarīgajai sacīja, ka pašlaik nevar apgalvot, ar kādu nolūku ticis novietots sprādzienbīstamais priekšmets. «Vēl notiek darbs ar aizturēto,» viņš skopi atbild. Pašlaik nav zināms, tieši kāds priekšmets eksplodēja. Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas vienība notikuma vietā atrada nenosakāmas izcelsmes metāla šķembas un citu sprādzienbīstamu priekšmetu fragmentus.

Zināms, ka sprādziens notika tajā Jaunciema kapu sektorā, kurā apglabāšana notikusi 2012. un 2013. gadā. Pēc sprādziena Nacionālo bruņoto spēku karavīri pārbaudīja sprādziena vietai tuvumā esošo teritoriju Jaunciema kapos līdz 100 metru rādiusam un konstatēja, ka citu sprādzienbīstamu priekšmetu tur nav. Pārmeklēt visas Rīgas kapsētas, kuru kopējā platība ir 450 hektāru, izmaksātu ļoti dārgi. Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā saka – ir jāsagaida policijas atzinums, un tad varēs lemt par turpmāko rīcību.