Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā adrešu maiņa turpinās

© F64

Adreses Rīgā ir nomainītas aptuveni desmitajai daļai māju no paredzētajiem 10 000 adresācijas objektu. Lēmumi par adresācijas maiņu jau pieņemti Bolderājā, Buļļos, Voleros, Spilvē, Daugavgrīvā, Kleistos, Iļģuciemā un Imantā.

Rīgas pilsētas būvvalde informē, ka līdz 18. jūnijam Šampētera, Zasulauka, Dzirciema, Ķīpsalas un Āgenskalna apkaimju iedzīvotāji aicināti piedalīties publiskajā apspriešanā. 3. jūnijā Pārdaugavas izpilddirekcijā E. Smiļģa ielā 46 pulksten 18 notiks publiskās apspriešanas sanāksme, kuras laikā būvvaldes speciālisti klātienē skaidros adresācijas sistēmas piešķiršanas pamatprincipus un atbildēs uz ikviena interesenta uzdotajiem jautājumiem.

Publiskās apspriešanas laikā tiks uzklausīts iedzīvotāju viedoklis par iespējamo adreses maiņu un apspriestas iespējas iedzīvotāju vēlmes saskaņot ar valdības noteiktajām prasībām par adresācijas sakārtošanu. Tas gan jāsaka – ja saskaņā ar normatīvo aktu prasībām adresācija būs jāveic, tad iedzīvotāju protesti būs veltīgi. Publiskās apspriešanas laikā ir pieejamas arī aptaujas anketas, kurās iedzīvotājiem iespējams izteikt argumentētu viedokli par konkrēta adresācijas objekta pāradresācijas atbalstīšanu vai noraidīšanu, piemēram, paskaidrojot, ka konkrētās ēkas adreses nomaiņa nav nepieciešama, jo adresācijas objekta piekļūšanai iedzīvotāji izmanto to ielu, kuras nosaukums ir līdzšinējā adrese. Noslēdzoties publiskajai apspriešanai, būvvalde izvērtēs saņemtos iedzīvotāju viedokļus un pieņems lēmumu par adresācijas maiņu.

Adreses plānots nomainīt tikai tiem īpašumiem, kam adreses atkārtojas, kā arī tiem, kam adrese nesaskan ar ielu, no kuras īpašumam var visātrāk piekļūt, jo valdība noteikusi, ka ēkām numuri ir jāpiešķir saistībā ar tuvāko ielu, no kuras tiek organizēta galvenā piebraukšana īpašumam.

Iedzīvotāji, kuriem ar informāciju ērtāk ir iepazīties klātienē, var doties uz Pārdaugavas izpilddirekciju līdz 18. jūnijam, kur būs iespējams iepazīties ar īpašumiem, kuros plānots mainīt adreses. Papildu informācija par plānoto adrešu maiņu pieejama arī Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centros Kungu ielā 7/9 un Brīvības ielā 49/53, kā arī būvvaldes Klientu apkalpošanas centrā Amatu ielā 4.

DER ZINĀT

  • Informācija par adrešu maiņu tiks nosūtīta apmēram 200 adresātiem, piemēram, Latvijas pastam, preses abonēšanas centriem, nekustamo īpašumu apsaimniekotājiem, bankām, telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem u. tml.
  • Iedzīvotājiem ieteicams pārliecināties, vai privātie pakalpojumu sniedzēji, ar kuriem iepriekš noslēgtas līgumsaistības, šo informāciju ir aktualizējuši.
  • Iedzīvotājiem, kurus skārusi adresācijas maiņa, būtu vēlams pārliecināties, vai nav nepieciešams aktualizēt informāciju par deklarēto dzīvesvietu, jo gadījumos, kad, piemēram, viena adrese ir bijusi vairākiem adresācijas objektiem, datus par iepriekš deklarēto dzīvesvietu sistēmas automātiski diemžēl nespēs atpazīt.
  • Pēc adreses maiņas iespējami ātrāk, bet ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc lēmuma par adresācijas maiņu publikācijas Latvijas Vēstnesī, ēku īpašniekiem vai to apsaimniekotājiem ir nepieciešams nomainīt un pareizā vietā uz ēkas fasādes uzstādīt jaunās adreses ēkas numura zīmes, kas nodrošinās pēc iespējas ātrāku jaunās adreses pilnvērtīgu lietošanu. Piemēram, ja tiek nomainīta ēkas adrese un uz aploksnes ir norādīta jaunā adrese, bet plāksnīte pie ēkas netiek uzreiz nomainīta, pastnieks pastu var nepiegādāt. Tāpēc pārejas laikā ieteicams iekavās norādīt arī iepriekšējo adresi, lai pastniekam vieglāk saprast, kur un kam jāpiegādā sūtījums.
  • Rīgas pilsētas izpilddirekcijas par saviem līdzekļiem nodrošinās ielu nosaukumu zīmju izgatavošanu un vietās, kur tas nepieciešams, arī ielu nosaukumu zīmju uzstādīšanu uz atsevišķiem norāžu stabiem. Persona ir atbildīga par ielas nosaukuma zīmes izvietošanu pie ēkas vai žoga saskaņā ar noteikumiem.