Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Top 71 dzīvokļa īres nams ar 10 gadu garantiju

Inga Cerbule, Andris Ameriks un Nils Ušakovs SIA Rīgas pilsētbūvnieks virzīto projektu vērtē atzinīgi un jau šodien runā par nākamajiem dzīvojamā fonda uzlabošanas un paplašināšanas plāniem © F64

Aizvadītajā nedēļā Rīgas domes mērs Nils Ušakovs un vicemērs Andris Ameriks apmeklēja Ieriķu ielas 28. namu, kur patlaban norit rekonstrukcijas darbi. To rezultātā, ieguldot kopumā 1,3 miljonus eiro, domes sociālās palīdzības ietvaros rīdziniekiem varēs piedāvāt vēl 71 pašvaldības īres dzīvokli.

10 gadu garantija

Projekta pasūtītājs un turpmākais apsaimniekotājs ir pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Inga Cerbule uzsver: «Esam īstenojuši vairākus ēku rekonstrukciju projektus, kuru rezultātā salīdzinoši sliktā stāvoklī esošas bijušās kopmītnes vai dienesta viesnīcas tiek pārvērstas mūsdienīgā daudzdzīvokļu namā. Salīdzinot ar citām rekonstrukcijai nodotām mājām, šai ēkai ir labi pamati, jumts un citas nesošās konstrukcijas, kas kopumā samazina rekonstrukcijas izmaksas un būvniecības laiku. Jumta segums gan tiks nomainīts, taču būvkonstruktoru slēdziens apliecina, ka starpstāvu un jumta pārsegumi ir labā stāvoklī, tāpat saglabājamas ir ne tikai ārsienas, bet arī starpsienas, un var tikt saglabātas arī gaiteņu velves, kas raksturīgas piecdesmito gadu laiku apbūvei. Tādējādi šim namam tiks saglabāts arī nedaudz no vecās arhitektūras.» Sākotnēji būvniecības procesa noslēgums tika plānots 2017. gada aprīlī, taču, saņemot ekspertu atzinumus, kas ēkas tehnisko stāvokli novērtēja kā labu, sākotnējais projekts tika pārskatīts un būvniecības termiņš samazināts – ēku ekspluatācijā plānots nodot jau 2016. gada augustā.

Kā viens no svarīgākajiem šī projekta aspektiem jāatzīmē būvkompānijas Velve piedāvātais 10 gadu garantijas apkalpošanas periods. Rīgas pilsētbūvnieka speciālisti uzsver, ka atšķirībā no citiem būvobjektiem, kam pārsvarā tiek piemērots likumdošanā noteiktais minimālais garantijas laiks – 2 gadi, šajā projektā varēs par būvniecības kvalitāti galvu nelauzīt 10 gadus. Tas nozīmē, ka apsaimniekotāja ekspluatācijas izmaksas būtiski samazināsies un iedzīvotājiem jau pēc dažiem gadiem nebūs iemesla sūdzēties par ēkas tehniskajiem trūkumiem. «Mūsu uzdevums ir nodot rīdzinieku rīcībā komfortablus dzīvokļus ar zemām uzturēšanas un komunālajām izmaksām,» teic Inga Cerbule.

Slēgs terminētos līgumus

Patlaban uz pašvaldības dzīvokļiem desmit dažādos reģistros rindā gaida 4237 rīdzinieku ģimenes. Šajā namā būs 71 vienistabas dzīvoklis ar vidējo platību 15–17 kvadrātmetru, kuros ietilpst arī sanitārais mezgls un virtuves niša. Nils Ušakovs norāda, ka pašvaldības aktivitāšu rezultātā, rekonstruējot esošos objektus un būvējot jaunas daudzdzīvokļu mājas, rinda ir sarukusi uz pusi. Arī nākamajā gadā dzīvojamā fonda paplašināšanai ir paredzētu budžeta līdzekļi, tostarp tiks remontēti dzīvokļi, kuri stāv tukši, jo to tehniskais stāvoklis neatbilst šodienas prasībām. Savukārt Andris Ameriks uzsver: «Mēs dzīvokļus nevienam nedāvinām – arī ar šo dzīvokļu īrniekiem tiks slēgti terminētie īres līgumi uz 2 gadiem. Ja īrnieks nepildīs uzņemtās īres saistības, viņam dzīvoklis būs jāatstāj. Teikšu gan, ka šajos dzīvokļos īres un komunālie maksājumi būs nelieli – īres maksa varētu būt 10 līdz 15 eiro. Savukārt komunālo maksājumu rēķinus varēs koriģēt paši iedzīvotāji, jo katrā dzīvoklī būs uzstādīti individuāli siltuma un ūdens patēriņa skaitītāji. Dzīvoklīši ir nelieli, taču būs aprīkoti ar visu nepieciešamo. Mums kā pašvaldībai ir svarīgi, lai arī sociālo grupu rīdziniekiem, tajā skaitā bāreņiem pēc 18 gadu sasniegšanas, cilvēkiem ar invaliditāti, maznodrošinātajiem un citiem, būtu iespēja dzīvot 21. gadsimtam piemērotos apstākļos.».