Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Poļiščukas teātrim vēl vienu iespēju nedošot

© F64 Photo Agency

Režisores Gaļinas Poļiščukas teātrim Teātra observatorija (TO) jau vairākkārt ticis pagarināts izlikšanas termiņš no Rīgas Kongresu nama.

Vakar pienāca kārtējā diena, kad ar tiesu izpildītāju bija paredzēts atbrīvot telpas no TO piederošajām lietām, kas joprojām glabājas savulaik īrētajās telpās. Tomēr pēc TO lūguma sprieduma izpildi atlika un termiņu pagarināja līdz 13. novembrim.

Bet tad nu gan tā būs pēdējā reize, pēc tam ar tiesu izpildītāju TO mantas izliks piespiedu kārtā, Neatkarīgajai apgalvo SIA Rīgas nami pārstāve Terēza LuksaSigate.

TO un SIA Rīgas nami, kas apsaimnieko Rīgas Kongresu namu, pārrunas ilgst kopš pērnā pavasara. Jau pagājušā gada vasarā SIA Rīgas nami valde pieņēma lēmumu izbeigt sadarbības līgumu ar TO. Teātrim vajadzēja aiziet no telpām mēneša laikā. Tā nenotika. Vēlāk tika dots laiks līdz 2011. gada septembrim, pēc tam – vēl un vēl, līdz pat šā gada 7. novembrim.

Līguma laušanas iemesls bija sadarbības līguma nosacījumu nepildīšana, piemēram, nenotika paredzētais jauniestudējumu skaits. Tomēr visspēcīgākais SIA Rīgas nami arguments bija iekrātais parāds par telpu nomu un komunālajiem pakalpojumiem. Tā apmērs bija ap 5000 latu, kad uzņēmums, kas apsaimnieko Rīgas Kongresu namu, lauza līgumu ar TO. Pērn rudenī tika iesniegta prasība šķīrējtiesā pret TO, un tajā bija nosacījums atbrīvot telpas. Tagad pašvaldības uzņēmumam citu pretenziju pret TO nav, tas vēlas vien to, lai telpas tiktu atbrīvotas.

Konflikta (ja to tā var dēvēt) sākumā TO mēģināja oponēt, norādot, ka Rīgas Kongresu nama Mazās zāles rekonstrukcijā teātris ieguldījis ievērojamus līdzekļus – 60 000 latu. Jāpiebilst, ka lielu daļu teātra uzturēšanai nepieciešamo līdzekļu tas saņēma arī ziedojumos. To nenoliedz arī TO, informējot, ka Mazās zāles pārbūvē tika izlietoti gandrīz visi privātā sponsora līdzekļi – aptuveni 60 000 latu. Un tas esot desmit reižu vairāk nekā parāds SIA Rīgas nami. Šie argumenti nepārliecināja arī šķīrējtiesu.

Tādējādi neapskaužamā situācijā nonāca TO aktieri. Sākoties nebūšanām, viņi bija kareivīgāki un saliedētāki, aizstāvēja teātri un režisori G. Poļiščuku (kura strādā ārpus Latvijas), bet vēlāk, protams, nācās domāt par izdzīvošanu. Piemēram, TO aktieris Andris Bulis pirms pāris dienām Neatkarīgajai pieklājīgi, bet izvairīgi atbildēja, ka ar TO lietām esot saistīts «diezgan maz» un par kārtējo izlikšanu neko nezinot. «Liek ārā... Nu, liek ārā. Es pat nezināju, ka liek ārā,» izklausījās, ka viņam ir apnicis atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti ar G. Poļiščukas teātri.