Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Tablešu abortu ievieš gausi

© Jānis Saliņš, f64

Pagājušajā gadā Latvijā tika veikti 12 medikamentozie aborti. Tā dēvētais tablešu aborts ilgus gadus tika kavēts juridisku problēmu dēļ. Savu artavu piemeta arī baznīca, protestējot pret šādu grūtniecības pārtraukšanas metodi.

Krīzes grūtniecības centra apkopotie dati liecina, ka ik dienu Latvijā izdara vidēji 38 abortus. Tomēr, ja Latvijas sabiedrībā ir pieņemams veikt abortu, kādēļ tika vilcināta mazāk traumatiskā grūtniecības pārtraukšanas metodes ieviešana, iedzerot medikamentus, nevis veicot operāciju? Abortu izraisošas tabletes bija iecerēts ieviest tirdzniecībā 2002. gada vasarā. Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) jau 2002. gada augustā tika reģistrēts mifepristons, kas izraisa mākslīgu grūtniecības pārtraukšanu. Taču nepieciešams arī otrs preparāts – mizoprostols, kurš Latvijā joprojām nav reģistrēts. Farmācijas firma šo medikamentu pieteica tikai kā kuņģa čūlu ārstējošu, tāpēc medikamentozā aborta legalizācija iestrēga. To atzīst arī ginekoloģe Dace Matule, kura neatlaidīgi un konsekventi centusies pārliecināt, ka arī Latvijā šāda grūtniecības pārtraukšanas metode ir nepieciešama kā alternatīva ķirurģiskajai operācijai.

Šķēršļi novērsti

"Mifepristonum ir reģistrētas Latvijas zāļu reģistrā. Zāļu ražotājs (reģistrācijas īpašnieks) pats izvēlas, vai viņš vēlas reģistrēt zāles Latvijā. Ja kāds medikaments šeit nav reģistrēts, tomēr ir nepieciešams, tad ir iespēja to Latvijā ievest no kādas citas Eiropas Savienības dalībvalsts, norādot ievešanas pamatotību," pašreizējo situāciju raksturo ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Liepa.

Neatkarīgā pat uzklausīja viedokli, ka ārsts, kurš veiks medikamentozo abortu ārpus stacionāra, tiks sodīts, jo šāda grūtniecības pārtraukšana ir nelegāla. D. Matule skaidro: "Līdz šim ārstus likums tiešām neaizsargāja. Nevarējām atrast kopsaucēju ar juristiem. Tieši tāpēc viss tika sakārtots legāli, lai ārstiem nebūtu sarežģījumu. Pašlaik Latvijā nereģistrēto medikamentu ieved ar ZVA atļauju. Aptiekā to nopirkt nevar." Arī Veselības ministrijā apstiprināja, ka metode ir legāla un atļauja ievest medikamentu saņemta.

Latvijā praktizē maz

Šis aborta veids pagaidām pieejams nedaudzās ārstu praksēs, Rīgā vairāk par piecām Neatkarīgā neatrada. Medikamentozais aborts gadiem tiek praktizēts un atzīts par mazāk traumējošu sievietes veselībai Skotijā, Itālijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā, Francijā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Ķīnā, Krievijā, Igaunijā... Tā sauktās aborta tabletes, kas dažās Eiropas valstīs jau tiek lietotas kopš 1990. gada, 2003. gadā sasniedza arī Igauniju, lai piedāvātu sievietēm lielākas izvēles iespējas. Viens no Skotijas vadošajiem seksologiem Lindsejs Miskovs pavēstījis, ka visām valsts vidusskolu audzēknēm ir jābūt bezmaksas pieejai aborta preparāta lietošanā, lai mazinātu pusaudžu grūtniecību. Mifepristons jeb RU-486 izgudrots jau pirms 20 gadiem. Pirmie to 1988. gadā sāka parakstīt mediķi Francijā.

Dzemdību nama 3. grūtnieču patoloģijas nodaļas vadītāja Ārija Brežinska atzīst, ka šāda grūtniecības pārtraukšana ir sievietes veselībai labvēlīgāka, dzemdes kakliņš netiek traumēts, mazinās risks inficēties. "Šos medikamentus lieto Eiropā un Amerikā ar labiem panākumiem. Varētu teikt, ja citur brauc ar pirmo formulu, tad mēs mēģinām izgudrot velosipēdu. Dzemdību nodaļā šo metodi izmantojam, ja bērniņam ir ģenētiskas, nekoriģējamas kaites. Nekas krimināls tur nav."

Līdzinās spontānajam

Ķirurģiskais aborts atļauts līdz 12. grūtniecības nedēļai, bet medikamentozais – ne vēlāk par septīto. Tā norise atgādina spontānu grūtniecības pārtraukšanos ar asiņošanu un sāpēm vēdera lejasdaļā. Ārsta klātbūtnē tiek iedzerts pirmais medikaments, kurš aptur augļa olas attīstību un sagatavo dzemdes kaklu tās izvadīšanai. Ārstniecības iestādē mediķa uzraudzībā jāuzturas apmēram stundu, nereti augļa ola izdalās jau tad. Pēc tam var doties mājās. Nākamā vizīte notiek pēc 36–48 stundām. Ja aborts mājās nav noticis, paciente iedzer otru medikamentu un paliek ārstniecības iestādē apmēram četras stundas (aptuveni puse abortu notiek tieši šajā laikā). Pēc apmēram divām nedēļām vēlreiz jāiet pie ārsta, kad tiek veikta ultrasonogrāfija.

Skaits samazinās

Aptuveni pirms gada mediķi cēla trauksmi, ka Krieviju pārņēmusi abortu epidēmija sociālekonomisko apstākļu dēļ. Latvija pagaidām tik dramatiskus paziņojumus sniegt nevar. Abortu skaits samazinās – no 49 000 (1990. gadā) līdz 11 800 (2007. gadā). Tas ir vairāk, nekā pērn dzīvoja, piemēram, Talsu pilsētā (11 395). Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras dati liecina, ka 2008. gadā mākslīgo abortu skaits uz 1000 dzīvi dzimušajiem bērniem bijis 435.